Trener-1-kurs i Bergen

Postet av Hordaland Orienteringskrets den 22. Jan 2017

IMG_0034.JPGIMG_0029.JPGIMG_0041.JPGIMG_0037.JPGIMG_0042.JPGIMG_0039.JPGIMG_0044.JPG

Skrevet av undefined

Skrevet av Torgeir Strand

I går og i dag var 8 orienteringsløpere fra Hordaland Orienteringskrets samlet på Bergenhus festning og i Vikinghallen i Bergen for trener-1-kurs.

Kurset ga opplæring i hvordan man best mulig tilrettelegger treningsøkter for barn og unge i 8-14 års alderen, og kursinstruktør Per Øyvind Kindem kom med mange gode tips og triks til hvordan man kan skape orienteringsglede både for nybegynnere og erfarne løpere. Han presenterte aktuelle faglige temaer, men også mange ulike praktiske øvelser for å kunne planlegge varierte og inspirerende treninger.

Kurset startet på lørdag med en praktisk økt ute på Festningen, hvor vi gikk gjennom ulike øvelser med o-momenter. Øvelsen “magic sqare” falt i god smak hos alle deltakerne. Det var en morsom øvelse som handlet om å trene opp evnen til å orientere kartet raskt. Som mange andre øvelser, kunne denne også utføres med ulike varianter.

Etter mat og drikke fikk deltakerne innføring om temaet “trenerrollen”.

Her var det blant annet fokus på hvordan man som trener kan bidra til å skape et trygt mestringsmiljø for de unge, samt enkelte retningslinjer for hvordan man leder barna på trening. Underveis ble det også rom for diskusjon og refleksjon rundt flere spørsmål og “caser”.

Videre tok Kindem opp temaer som mål og verdier i barne- og ungdomsidretten. Her ble det spesielt lagt vekt på “de 5 M`ene”. (Mål, mening, miljø, mestring = motivasjon). Det ble fokus på hvor viktig et godt treningsmiljø er for barn og unge, i tillegg til mestringsfølelse og utvikling. At det skal være GØY var også en viktig ledetråd gjennom hele kurset.

Dagen ble avsluttet med en oppgave der vi skulle lage/beskrive et eksempel på en treningsøkt, før gruppene sine forslag ble presentert i plenum.

Søndag startet friskt og tidlig med en ny økt ute på Festningen. Denne gangen med en del “bli-kjent” leker og ulike varianter av stafett. Igjen fikk deltakerne tips om hvordan en kan gjøre utholdenhetstrening og styrketrening til noe morsomt for de unge.

Dagen fortsatte med informasjon og innlæring om temaer som løypelegging, kartforståelse og kartlesing. Her handlet det hovedsakelig om hva som kjennetegnet gode o-løyper, og hvordan man selv kan lage løyper for ulike nivåer.

Det har med andre ord vært en innholdsrik helg fylt med ny kunnskap, mange nye og artige aktiviteter og motiverte deltakere. Nå venter en hjemmeoppgave og en del praksis før vi blir med videre på det resterende del 2-kurset! Vi sender med dette stafettpinnen videre til Trondheim, hvor neste tilsvarende kurs starter 11.-12. Februar!

Tekst og bilder: Gunhild Stuland Tysvær og Kårhild Nordstad

IMG_0034.JPG
IMG_0029.JPG
IMG_0041.JPG
IMG_0037.JPG
IMG_0042.JPG
IMG_0039.JPG
IMG_0044.JPG