KARTFREMSTILLING
Kretsen ønsker å bistå alle HOK-klubber som trenger det med kartutvikling, fra planlegging til gjennomføring av kartprosjektet.
Kart som idrettsanlegg
Et kart er et idrettsanlegg som kan motta flere former for støtte til selve utviklingen. Bruk av kartet gir klubben inntekter og skaper aktivitet i årene som følger.
På siden under har vi samlet det meste som trengs gjøres for å lage et kart (eller «nærkart»), og søke om støtte til produksjon. Kart kan finansieres via spillemidler, kommunale midler, fond og private donasjoner/reklame.
1. Fyll ut anmelding av kartarbeid
Anmelding av kartarbeid skjer i skjema her Skjema - Anmelding av kartarbeid
Skjema fylles ut og sendes til Hordaland orienteringskrets, Teknisk komité, på e-post: teknisk.hok@gmail.com.
Eventuelle spørsmål kan også stiles til samme e-post.
2. Få tak i anleggsnummer
Anleggsnummer fås av aktuell kommune. I Bergen kommune kontaktes grete.birkelid@bergen.kommune.no
3. Innhenting av anbud fra synfarer eller kartfirma.
Vanlig arbeidsomfang er anslagsvis 60 timer per m2, men det vil variere avhengig av sted og kompleksitet.
4. Send inn søknad om spillemidler
Innsending av spillemiddelsøknad, for støtte til produksjon av kartet, gjøres via Anleggsregisteret.
Søknaden må inneholde dokumentasjon, som bl.a. anmeldingsskjema (fra pkt. 1) underskrevet av Hordaland orienteringskrets, anleggsnummer mottatt av kommunen (se pkt. 2) og tilbud fra synfarer/kartfirma (se pkt. 3).
5. Kontraktskriving med aktuell synfarer eller kartfirma.
Eksempel på avtale mellom karttegner og klubb ligger her: txt-fil og word-fil
6. Spillemidler
Når kartet er ferdig produsert må klubben få utbetalt spillemidlene fra kommunen. Dette oppnås ved fremvisning av regnskap som samsvarer med søknaden. Det må bl.a. fremlegges dokumentasjon på at kartet er godkjent. Det er NOF som godkjenner orienteringskart i Norge. NOF har delegert dette oppdraget til kretsene. For at kartet skal kunne godkjennes av Hordaland orienteringskrets, Teknisk komité, må det dokumenteres fra klubbens side, fra en kartkyndig person, at kartet er produsert i henhold til NOFs retningslinjer.
Forespørsel om godkjenning av kretsen, sammen med nevnte dokumentasjon, sendes foreløpig til: teknisk.hok@gmail.com. Det er per november 2024 ulik praksis i de ulike kretsene hvordan kartgodkjenning utføres, men på sikt skal det skje gjennom NOFs nye KARTarkiv, se mer om dette under.
Den enkelte klubb kan selv velge om egen kvalitetskontroll av kart skal utføres gjennom en fagkyndig person i egen eller annen klubb i kretsen, og om det skal skje på dugnad, eller om det skal honoreres. Ved honorering kan det vedtas en fastpris (f.eks. kr 3000 per kart), eller timepris. Et slikt honorar bør da tas med i budsjettet for kartproduksjonen. Dersom kartet er til et større løp, som krever synfaring tett opp mot selve løpsdatoen, bør det foreløpige kartet meldes inn til godkjenning hos kretsen, og mindre korreksjoner tas i etterkant.
I Bergen kommune sendes anmodning om utbetaling av spillemidler, inkl. ovennevnte dokumentasjon, til grete.birkelid@bergen.kommune.no. Mva refunderes når kartet har fått spillemidler.
For mindre klubber uten erfaring i den administrative saksgangen kan kretsen alternativt formidle kontakt med klubber eller kartfirma som også kan gjennomføre den som en el av prosjektet. Den løsningen reduserer klubbens administrative innsats til signering av diverse søknadsskjema.
Les mer om kartarbeid her: https://www.orientering.no/next/p/75966/kartarbeid
Ventetid for innvilgning av spillemidler er for ordinære anlegg 3-4 år, og for nærmiljøanlegg 1-2 år. Kommunene har ulike søknadsfrister. Bergen kommune har frist for innsending 1. oktober. Kontakt din kommune for informasjon om lokal frist.
Nærmiljøanlegg
Det er mulig å få spillemidler til ordinære o-kart av mindre størrelse også, om det kan defineres som nærmiljøanlegg. men dette må sjekkes nærmere med den enkelte kommune og kan variere.
Med nærmiljøanlegg menes utendørsanlegg for egenorganisert, fysisk aktivitet, beliggende i tilknytning til bo- og/eller aktivitetsområder. Nærmiljøanlegget skal være fritt, allment tilgjengelig for egenorganisert, fysisk aktivitet, først og fremst for barn og ungdom (6-19 år), men også for lokalbefolkningen for øvrig. Nærmiljøanlegget kan unntaksvis brukes til organisert, idrettslig aktivitet, men egenorganisert, fysisk aktivitet skal ha førsteprioritet.
Skolegårdsorientering
I tillegg til orienteringskart til bruk i ulike konkurranser har NOF de siste årene hatt et eget prosjekt for utvikling av skolegårdskart. Sjekk skoleorientering.no for eksisterende skolegårdskart, og Skoleprosjektet for info om hvordan skolegårdskart kan etableres. På Vestlandet og Rogaland kan Norvald Hestetræet kontaktes
(e-post: norvald60@gmail.com), for avtale om kurs for skole og aktivitetskurs for klubb.
Kartarkivet
Hva er kartarkivet?
Selve ideen bak kartarkivet er versjonshåndtering av kartene, samt sperring av kart som er lastet ned for endring, slik at man unngår dubleringer av kartet.
Tidligere har NOF utarbeidet et register over alle norske o-kart i et arkiv som heter Omaps. NOF har nå erstattet dette med en ny arkivløsning med navn KARTarkiv.no, levert av Konkylie Data. KARTarkiv er en tjeneste som tilbys klubber som vil lagre kartene på en effektiv og trygg måte. Videre vil kartarkivet være et godt verktøy for at ikke bare O-Norge skal ha oversikt over hva som finnes av o-kart i landet, men også andre som har interesse av å bruke o-kart, f.eks. undervisningsinstitusjoner. O-kart i kartarkivet kan vises for publikum i et oversiktskart I tillegg kan hvert o-kart bl.a. tilknyttes et anleggsnummer, fra søkeprosessen etter støttemidler fra det offentlige.
KARTarkiv er laget for lagring av kartfiler til orientering på formatet OCAD eller OMAP, og legger alle klubbens kart i en separat mappe, som kun klubbens utvalgte medlemmer har tilgang. Hver av disse medlemmene kan gis tilgang til ett eller flere kart.
Hvis klubben har en ekstern kontakt som trenger tilgang, f.eks en kartkontrollør, en synfarer eller karttrykker, kan denne personen også gis tilgang til klubbens kart (ett eller flere).
Klubben kan også selv velge å legge til rette for nedlasting av utvalgte kart med eller uten betaling. Hvis kartet skal selges, kan klubben velge å tegne en avtale med Vipps, og dermed motta betaling for kart direkte inn på klubbens konto.
Priser for bruk av KARTarkiv finner du her.
NOFs ønsker for kartarkivet
NOF ønsker at det nye kartarkivet tas i bruk av alle klubbene, og at det i første omgang er de nyeste kartene som klubbene selv vil bli ansvarlig for å legge inn i det nye arkivet. Det er opp til klubbene selv, hvorvidt de ønsker å legge inn alle sine kart, og hvilken nytteverdi det eventuelt vil ha. Hver klubb registrerer sin klubb og legge til bruker(e), for å kunne administrere kart.
NB! Ifølge NOF vil 2025 fungere som et «prøveår» med å ta i bruk det nye kartarkivet, og på sikt vil NOF vurdere å stille krav om at spillemidler vil bli innvilget først når ferdig kart er lagt inn i det nye kartarkivet.
Brukerveiledning for kartarkivet finnes her: Veiledning_kartarkiv.pdf. På KARTarkiv ligger det flere nyttige videoer, med hvordan ny klubb registreres, hvordan legge til brukere og administrere kart.
Spørsmål om kartarkivet kan rettes til: ida@konkylie.no