Dag (69) foretrekker natt (100)!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Okt 2024

Fullførte onsdag sitt løp nummer 100 i Harry Lagerts Nattcup!

Over: Dag Haugland er klar for et nytt nattcupløp. Se hans veivalg denne onsdagen i bunnen. Foto: Privat


De aller fleste o-løpere vil – om de blir tvunget til å velge mellom orientering i dagslys og nattorientering - velge orientering i dagslys. Men det finnes en minoritet blant oss som av ulike anledninger i stedet foretrekker orientering i nattemørket kun støttet av hodelyktenes lyskjegler for å finne fram til de oransjehvite skjermene, og da som regel komplettert med refleks.

Noen i denne minoriteten i Osloområdet har lagt sin elsk på Harry Lagerts Nattcup i regi Nydalens Skiklub, en cup som har blitt arrangert hver høst hittil dette årtusenet.  Kanskje den mest ortodokse innen denne minoriteten er Østmarka OLs Dag Haugland. I går kveld fullførte 69-åringen sitt 100. løp i Harry Lagerts Nattcup da det ble arrangert i Østmarka ved tidligere Grønmo deponi, der O-festivalen ellers ble arrangert i fjor. Ved målgang ble han overrakt en Twistpose som en liten markering av jubileet av resultatsjefen Jon Petter Nielsen.

Dette løpet var kanskje ikke Hauglands beste løp blant de 100 har løpt, til det ble det litt mye tidstap på noen poster og strekk, men blant 69-plusserne var prestasjonen absolutt akseptabel.

Og hvem er så denne Dag Haugland som elsker orienteringsutfordringer i kveldsmørket framfor dagslyset. Jo, en østkantgutt som starta o-karrieren som fjortenåring i Grorud IL. Han var også med på å starte opp Lillomarka OL i 1985, da det begynte å skrante med rekrutteringen i Grorud IL, IL Grei, Årvoll IL og man valgte å samle seg om en klubb for de i Groruddalen som sogna til Lillomarka.

Etter flytt til Lørenskog i 1988, ble det medlemskap i Østmarka OK da den ble etablert i 1995. Han karakteriserer seg som en middels god o-løper, og noe bedre på nattløp og løyper med krevende o-teknikk. 

Hvorfor denne besettelsen for Harry Lagerts Nattcup, Dag?

- Etter fylte 40 år har det blitt mere nattløp. Jeg synes det er mer utfordrende med nattløp, og Harry Lagerts er vel den nattcupen som har holdt på lengst hvis vi ser bort fra "Ås by night". Dessuten har løpene gått i nærområdet, noe som passer fint. Flere klubber arrangerte nattcuper tidligere, f.eks. Bækkelaget og Østmarka, men har sluttet med det.

Har du noen spesiell opplevelse fra et av de 100 Harry Lagerts-løpene du vil dele?

-          Jeg husker det var et løp fra Sognsvann rett etter det første snøfallet den høsten. Snøen hadde delvis smeltet, men det lå det igjen en god del snøflekker igjen i terrenget. Jeg snublet og mistet kartet, men det var helt umulig å finne det igjen. Jeg antar at det lå opp ned, med den hvite siden opp. Heldigvis var jeg litt på forskudd med kartlesingen så jeg husket cirka hvor neste post skulle ligge. Der regnet med å se noen andre løpere når jeg nærmet meg posten. På posten møtte jeg en klubbkamerat fra Østmarka OK. Planen var da å følge med han inn. Men vedkommende stakk i stedet kartet sitt over til meg, og sa: «Det går fortere hvis du orienterer, Dag, kjør på!», og i mål kom vi, smiler Haugland.

Om vi avslutningsvis returnerer til onsdagens 117. Harry Lagerts Nattcup-løp ble de to hovedklassene vunnet av arrangørklubbens Helena Karlsson og Sindre Østgulen Deisz i relativt raske løyper laget av Jostein Andersen. Og for de som er spent på startsted, nøyaktige løypelengder og annet for det tøffe finaleløpet som går av stabelen fredag 25. oktober, kan nattcupens initiativtager Sören Jonsson avsløre at dette legges ut i Eventor allerede torsdag denne uka.


Nedenfor: Jon P Nielsen gir en pose twist i anledning jubileet med 100 løp i Nattcupen. Foto: Bjørn Hauge Se også veivalgene i bunnen.


 



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.