Engasjerte og aktive deltakere ga bra Trener-1 kurs i Sandvika!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 31. Jan 2024
Litt snø ga ingen demper på læringsgleden.
Over og under: Bildene er fra uteøkten lørdag der kursdeltakerne bl.a. skulle vurdere veivalg og hvordan de kan tilrettelegge og veilede yngre o-løpere.
Det ble en flott kurshelg i Sandvika med 11 engasjerte og aktive kursdeltakere, kunne Kari Christiansen, trenerutvikler på trener-1, fortelle.
Det var en fin miks av juniorer og noen voksne som alle bidro til gode diskusjoner og erfaringsdeling på del 2 i kurset.
Deltakerne hadde gjennomført hjemmeoppgaven i løypelegging/treningsøkt for ulike nivå og det ble gode gruppediskusjoner og deretter presentasjon av noen oppgaver i plenum.
Denne kurshelgen hadde i tillegg fokus på trener- og veilederrollen, nivåstigen o-teknikk med overgangen fra C til B nivå, fysisk trening for unge, vekst og utvikling og skadeforebygging.
Teori, gruppearbeid og diskusjoner foregikk på Tyrvings klubbhus mens praktiske økter ble gjennomført på nærkart på Kalvøya og på sprintkart i Sandvika sentrum med snødekt underlag . Kursdeltakerne praktiserte bl.a. parvis med skygging og dirigerings-o, vurdering av veivalg og bruk av kompass.
De ledet skadeforebyggende oppvarmingsøvelser med en påfølgende fartsfylt økt med innlagt caps-o. Nå gjelder det videre å praktisere kunnskap, lærdom og gode tips i egen klubb.
Neste mulighet for å delta på et trener-1 kurs er på Stange sør for Hamar der vi starter opp kurs den 17.-18. februar.
Se innbydelse og påmeldingsinfo her: https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5325
NB! Påmeldingsfrist 2. februar kl 23:59
Invitasjon til deltakelse i konkurransen "Årets o-kart 2023"!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 31. Jan 2024
Har dere laget et kart dere er stolte av i 2023?
Dersom du, eller din klubb har gitt ut kart i 2023 som er veldig godt gjennomarbeidet og dere er stolte av, inviteres dere til å delta i konkurransen «Årets o-kart».
Gode orienteringskart er en forutsetning for at vi skal kunne løpe o-løp. Og det å utarbeide et o-kart er et stort og krevende arbeid, der det er behov for ekspertise hele veien fra laserdata, flybilder og konstruksjon, via synfaring og til rentegning.
Ved denne kåringen ønsker vi å inspirere og motivere til kvalitet i arbeidet med orienteringskart i alle ledd av produksjonen, samt å sette fokus på alle de flotte o-kartene som produseres i Norge hvert år.
I 2023 vil det være tre klasser i denne konkurransen; skogskart, sprintkart og skolegårdskart.
Les mer om konkurransen og hvordan du skal gå frem for å delta: her
Sunn idretts foreldre- og ungdomswebinar 2024
Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Jan 2024
Hold av 18. april for å høre mer fra Sunn Idrett om ungdom og ernæring.
I år holder Sunn Idrett et webinar som ungdom og foreldre kan se sammen!
Innholdet tilpasses ungdom fra 15 år og deres foreldre - men webinaret kan også ses av yngre ungdommer.
Hold av datoen torsdag 18. april, kl. 19-20.45. Del med dem det kan være relevant for!
I webinaret møter dere Kasper Kvello (som mange ungdom kjenner som "Styrketreneren", blant annet på Tik Tok), Martin Norum (fagkonsulent ernæring ved Olympiatoppen) og Beate Anstensrud (klinisk ernæringsfysiolog og foredragsholder i Sunn idrett).
Detaljert program følger nærmere!
Inviterer til åpent webinar om sommerens Hovedløp og O-landsleir!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Jan 2024
Fredrikstad SK informerer 13. februar om sommerens arrangement for ungdommen.
Arrangør av Hovedløp og O-landsleir (HL/OLL) i 2024, Fredrikstad SK, inviterer, i samarbeid med Norges Orienteringsforbund til åpent webinar om Hovedløp og O-landsleir:
TIRSDAG 13. FEBRUAR KL 2000 – 2100 på teams.
Målgruppene for møtet er spesielt ledere, trenere og foresatte til ungdomsløpere i alle klubbene og kretsenes ansatte, ledere og HL/OLL-kretskontakter.
Program:
Informasjon om HL/OLL i Fredrikstad 2.-7. august 2024
- Visjon for HL og OLL 2024
- Rammeprogram - viktigste hendelser
- Organisering, ledere og unge trenere
- Hvem kontaktes ved spørsmål
- Informasjon og våre markedsføringskanaler - følg med, dette vil du ikke gå glipp av!
Påmelding innen tirsdag 13. februar kl 18:00, her: https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5493
Alle påmeldte får tilsendt lenke til teams på e-post etter kl 18.00
Vi håper at mange benytter mulighet til å få tidlig informasjon om årets arrangement og har mulighet til å stille spørsmål til arrangøren.
Besøk gjerne nettsiden for arrangementet: https://fsk.no/hl2024
Landslagssamling med sprintfokus: «Fint å se at prestasjonene er såpass bra allerede nå!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Jan 2024
Fine temperaturer, gode treningsforhold og gode prestasjoner under langhelgen i Skottland.
Over: Kasper Fosser viste høy fart og distinkt orientering i helgen.
- Vi var «heldige» med været under samlingen. Uken før var det isete og glatt, men vi har hatt fine temperaturer og gode treningsforhold under hele samlingen, sier Kasper Fosser.
Han ser tilbake til en langhelg med landslagssamling på sprintkart – sammen med 10 andre landslagsløpere – i VM-landet Skottland.
Under landslagstrener Anders Nordbergs ledelse, eller vinger, har det vørt både trening og «konkurranser» med solid deltakelse også fra andre internasjonale løpere med ambisjoner om topplasseringer og medaljer når det blir virkelig alvor i Skottland til sommeren.
For Fosser var det grunn til å smile over resultatene i helgen:
- Jeg har fikk veldig gode tilbakemeldinger her. Spesielt lørdag følte jeg meg veldig bra. Da var det bra teknisk og samtidig høy fart.
- På søndag var det litt mer feil, men likevel et ganske bra løp.
Både det Fosser karakteriserer som «veldig bra» og «ganske bra», holdt til seier i fullverdig konkurranse:
- Det er fint å få konkurrert litt nå i januar, når det er så lenge siden sist og lenge til neste gang. Da er det greit å kjenne litt på konkurransefølelsen, slik at jeg «husker» hvordan det er.
For den orienteringsinteresserte er ligger det i hvert fall langt fremme i «husken», eller hukommelsen at Fosser har hatt gjenstridige skadeproblemer de siste sesongene, men januar 2024 virker dette under kontroll:
- Jeg må holde litt igjen på grunn av lysken, og for å unngå nye skader. Men jeg er i nesten full trening.
Da er det bare å «kjøre på»:
- Etter samlingen her i Skottland, drar jeg rett på høydesamling i Frankrike. Derfor har det vært ganske intensivt forrige uke, med både samling og 3 000 meter test.
Den nevnte 3 000 meter testen var i ensom majestet på Tenerife og armbåndsuret viste 8:12:
- Testen gikk litt saktere enn jeg hadde håpet, men jeg løp helt alene og samtidig var det mest for å få en referanse før høydesamlingen.
- Planen er å ta en ny test etter at jeg har vært i høyden, når vi kommer ut i mars.
For nå venter drøye 5 uker i tynnluften for Fosser:
- Jeg har tenkt å kjøre et skikkelig høydeopplegg denne sesongen. Jeg var i høyden i høst, så blir det nå. Deretter i april og til slutt før VM.
- Det er lurt å gjøre det skikkelig når jeg først tester dette.
Og apropos skikkelig; etter å ha sett resultatene fra de to konkurransene i helgen, kan en ikke la to seire – med margin til andre internasjonale toppnavn – passere uten å la den norske VM-vinneren på sprintdistansen fra 2022 utbrodere noe mer:
- Lørdagens løp er det beste sprintløpet jeg har løpt på veldig lenge. Kanskje mitt beste sprintløp siden VM i 2022?
Under VM i 2022 var Gustav Bergman nærmest Fosser – 20-tallet sekunder bak. På lørdag var det en annen svenske – Martin Regborn – som var 20-tallet sekunder bak den fotrappe nordmannen:
- Det er fint å se at jeg har det «i blodet», og løper såpass bra allerede nå. Men planen er å løpe enda fortere når vi kommer til sesongen.
Hva skal du gjøre for å spisse ytterligere?
- Det gjelder å fortsette med samme type trening som hittil. Bra trening med god kontinuitet er det som gjelder. «Høyde» blir litt mer snacks, for å hente ut det siste.
I tillegg til Kasper Fosser som altså var best både lørdag og søndag, var det også flere av de andre norske løperne som viste fin januarform. Konkret kan nevnes at både Ane Dyrkorn og Pia Young Vik var å finne i toppen av resultatlistene begge dager.
Mer sprinttrening for landslaget er det mulghet for når det venter åpen samling i Göteborg fra 8. – 11. februar.
Norsk idrett lanserer Grønt Lag - idrettens løsninger for klima, natur og miljø
Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Jan 2024
Grønt Lag er et initiativ som springer ut av idrettens bærekraftstrategi,
Grønt Lag er et initiativ som springer ut av idrettens bærekraftstrategi, for å mobilisere kraften av alle, og for å gjøre det enklere å ta grønne valg i idrettshverdagen.
Målet er å sikre idrettsglede for alltid. Rollen til Grønt Lag er å synliggjøre og styrke bærekraftsarbeidet i idretten.
Vi vil bruke Grønt Lag til å samle kunnskap, inspirasjon og virkemidler til bærekraftsarbeid på ett sted, på tvers av idretten. Det vil bety mye for satsingen at du og din organisasjon fronter Grønt Lag, og hjelper til med at løsningene blir kjent og tatt i bruk.
Forslag:
- Dele link til grøntlag.no fra eget nettsted og på sosiale medier.
- Profiler gode bærekraftstiltak i egen organisasjon på egne plattformer og send tips om gode eksempler på deres bærekraftsarbeid til grontlag@idrettsforbundet.no.
I bærekraftsarbeidet spiller alle på samme lag, og alle vinner! Sammen kan vi skape mer idrett for innsatsen, med et mye bedre miljøavtrykk.
Gå til grøntlag.no: her
Husk søknadsfrist for skole- og rekrutteringsprosjektet 4. februar!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Jan 2024
Se presentasjon fra Webinar for hva som gjelder og hvordan du skal gå frem for å søke.
Skole- og rekrutteringsprosjektet har i 2024 søknadsfrist 4. februar.
Hva som gjelder for prosjektet i år, og hvordan du skal gå frem for å søke for din klubb finner du informasjon om i presentasjonen fra Webinaret forrige uke: her
Bli med på trener-1 kurs!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Jan 2024
Innlandet o-krets inviterer til kurs for å få inspirasjon til treninger og aktiviteter.
Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med Innlandet o-krets til trener 1 kurs vinter 2024.
- Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar. Se invitasjon HER
Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.
Mål med kurset:
Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år.
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.
Forkunnskaper:
Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.
Påmelding til kurset gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter:
https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2 (velg Trener-1 kurset i Innlandet)
Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no
Kurs for klubb og skole
Postet av Norges Orienteringsforbund den 28. Jan 2024
Din klubb kan få besøk av vårt kursholderteam. De holder aktivitetskurs for klubb eller gratis kurs for ansatte på skoler i deres nærområde som har skolegårdskart på skoleorientering.no.
Din klubb kan få besøk av vårt kursholderteam. De holder aktivitetskurs for klubb eller gratis kurs for ansatte på skoler i deres nærområde som har skolegårdskart på skoleorientering.no.
Så bli med på vårt skole- og rekrutteringsprosjekt i 2024. Alle klubber kan søke om:
- Tilskudd til nye eller oppdaterte skolegårdskart og sprintkart egnet for bruk i skoletiden
- Tilskudd til grønne turer (turO) egnet for bruk i skoletiden
- Kurs for skole
- Aktivitetskurs for klubb
Gå til søknadsskjema.
Se siste månedsinfo i skole- og rekrutteringsprosjektet. Her kan du blant annet lese mer om:
- Webinaret 24. januar der vi deler nyttig informasjon om skole- og rekrutteringsprosjektet 2024
- Ny søknadsrunde med frist 4. februar
- Karttegnerkurs, det første starter 24. februar
Vi takker Sparebankstiftelsen DNB for støtten som muliggjør videreføring og videreutvikling av prosjektet!
Norge med sølv på damestafetten under junior-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 27. Jan 2024
Juniorherrene ble nummer 5.
Over: De norske sølvjentene på dagens stafett under junior-VM i ski-o. Foto: TFH
- Dette var veldig gøy, sier ankerkvinne Ingeborg Roll Mosland etter å ha gått det norske damelaget inn til sølv på junior-VM i ski-o i Ramsau.
- De to før meg hadde gjort en veldig god innsats, fortsetter jenta som hadde gleden av å avslutte.
Det var Marie Kravdal og Eira Skaarer Wiklund som innledet for de norske sølvvinnerne.
- Med det gode utgangspunktet jeg fikk, måtte jeg «bare» gå som normalt – uten feil. Og jeg gikk med god teknisk flyt, samtidig som alt utstyret holdt på det skarpe føret.
Dermed ble hun møtt av sine to lagvenninner på oppløpet, og kunne defilere inn til sølv – bak Sverige som tok en klar seier:
- Det var veldig moro.
Med sølv på den avsluttende stafetten, endte Ingeborg selv med 2 medaljer totalt under årets junior-VM i ski-o:
- På de to første løpene hadde jeg kanskje litt mer å gå på, men jeg er godt fornøyd med avslutningen av mesterskapet, oppsummerer hun selv.
Tsjekkia tok bronsen på damestafetten i dag, mens det norske andrelaget – med Minna Sofie Wingstedt, Ida Øverli Støen og Marie Scheele gikk i mål som 6. lag på dagens stafett.
I herreklassen ble den norske andreoppstillingen – med Martin Christoffer Borg, Andreas Myrvold Skovlyst og Axel Aalde – nummer 5 i en stafett som ble vunnet av Estland foran Finland og Tsjekkia.
Det norske førstelaget – med Eirik Frost, Lars Lien og Ole Gunnar Kleppa Madslien – gikk i mål som 8. lag på dagens stafett.
Resultater:
Damer junior:
1 | 92:25 (1) | |||||
2 | Kravdal, S Wiklund, R Mosland | 96:00 (2) | ||||
3 | 97:24 (3) | |||||
4 | 99:25 (4) | |||||
5 | 101:08 (5) | |||||
6 | Ø Støen, Wingstedt, Scheele | 107:40 (6) |
Herrer junior:
1 | 80:45 (1) | |||||
2 | 82:03 (2) | |||||
3 | 82:13 (3) | |||||
4 | 82:20 (4) | |||||
5 | Borg, M Skovlyst, Aalde | 82:45 (5) | ||||
6 | 84:05 (6) | |||||
7 | 86:34 (7) | |||||
8 | Frost, Lien, K Madslien | 90:25 (8) |
Ski-o VM gull til Ulvensøen og Baklid!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Jan 2024
Mo Hjelseth fulgte opp med bronse på dagens mellomdistanse i Ramsau.
- Dette var veldig moro, sier Anna Ulvensøen med et smil etter seier på dagens mellomdistanse under VM i skiorientering i Ramsau.
Etter to konkurranser hvor jenta fra Åsgårdstrand ikke har fått rettferdiggjort seg selv, var det i dag full klaff:
- Spesielt på sprinten – første dag – var jeg stresset, og gikk veldig dårlig. Jeg var veldig irritert over at hodet ikke var på plass. Jeg burde hatt selvtilliten til å ta tiden til å orientere skikkelig.
Men i dag stemte altså det meste for den norske kvinnen:
- Det var en fin løype for meg, med noen greie poster i starten. Med en god start, var det greit å slippe seg mer løs etter hvert.
En løssluppet Ulvensøen var 40-tallet sekunder bedre enn Magdalena Olsson – på andreplass Linda Lindkvist ble nummer 3 på mesterskapets siste individuelle øvelse.
- Artig at jeg lykkes når heiagjengen min også var på plass i dag.
Nå mulighet til å lykkes blir det på mesterskapets avsluttende distanse – sprintstafetten – i morgen.
- Jeg gleder meg veldig til det, men det er mange sterke lag på start og vi må virkelig prestere på topp for å lykkes.
På den øvelsen skal Anna Ulvensøen gå sammen med VM-dominanten i herreklassen – Jørgen Baklid – som i dag tok sitt 3. gull på rad:
- Det flyter bra om dagen, sier han selv.
- Løpet i dag var uten bom, men det er noen veivalg hvor jeg var litt usikker, fortsetter karen som gikk inn til suveren seier.
- Jeg føler meg i kjempeslag, og da det ble en fysisk løype – samtidig som jeg hadde gått ganske reint, skjønte jeg at det var bra.
Baklid var klart best, og vant med over 2 minutter ned til Nicola Müller.
På bronseplass finner vi en smilende glad førsteårssenior fra Norge:
- Starten på dagens løp er nok det beste jeg har levert noen gang i ski-o løypen. Mot slutten «duppet» det kanskje litt, sier Teodor Mo Hjelseth.
Unggutten som fikk med seg to junior-VM gull i fjor har tatt steget opp i seniorklassen på en forbilledlig måte:
- VM har gått over all forventning. Jeg er veldig fornøyd, sier han selv etter å ha fått med seg bronsemedalje fra sin debut i seniormesterskap.
Bronsevinneren fra sprinten – Henrik Fredriksen Aas – ble i dag nummer 4.
Men det er ikke til å komme bort fra at det i herreklassen handler mye om Baklid under dette VM. Og i morgen avslutter han mesterskapet med sprintstafetten:
- Vi er nok storfavoritter, og vi må nok gjøre feil om noen skal slå oss, sier han på vegne av seg selv og Anna Ulvensøen.
Det skal også legges til at den norske duoen er regjerende verdensmestere.
Synne Strand (9), Ane Sofie Krogh (10) og Vegard Gulbrandsen (10) gikk seg også inn blant de 10 beste i dag.
Resultater:
Damer senior:
1 | Anna Ulvensoen | 45:14 (1) | ||||||
2 | Magdalena Olsson | 46:01 (2) | ||||||
3 | Linda Lindkvist | 46:05 (3) | ||||||
4 | Elin Schagerstrom | 47:01 (4) | ||||||
5 | Maria Hoskari | 48:05 (5) | ||||||
6 | Daisy Kudre Schnyder | 48:11 (6) |
Herrer senior:
1 | Jorgen Baklid | 44:03 (1) | ||||||
2 | Nicola Mueller | 46:04 (2) | ||||||
3 | Teodor Mo Hjelseth | 46:54 (3) | ||||||
4 | Henrik Fredrikse Aas | 47:03 (4) | ||||||
5 | Eevert Toivonen | 47:25 (5) | ||||||
6 | Albin Gezelius | 47:36 (6) |
Øvrige norske:
9 | Synne Strand | Norway | 49:29 (9) | +04:15 | ||
10 | Ane Sofie Krogh | Norway | 50:46 (10) | +05:32 | ||
10 | Vegard Gulbrandsen | Norway | 48:08 (10) | +04:05 | ||
12 | Bjornar Kvale | Norway | 48:30 (12) | +04:27 | ||
14 | Styrk Kamsvaag | Norway | 49:19 (14) | +05:16 |
16 | Aasne Haavengen | Norway | 53:39 (16) | +08:25 |
20 | Aslak Heimdal | Norway | 50:03 (20) | +06:00 | ||
24 | Evine Westli Andersen | Norway | 54:48 (24) | +09:34 |
26 | Birgit Dorthea Kleppa Madslien | Norway | 55:15 (26) | +10:01 | ||
26 | Idunn Strand | Norway | 55:15 (26) | +10:01 |
34 | Isak Jonsson | Norway | 52:46 (34) | +08:43 |
Ulvensøen med VM-gull i skiorientering!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Jan 2024
«Veldig moro!»
- Dette var veldig moro, sier Anna Ulvensøen med et smil etter seier på dagens mellomdistanse under VM i skiorientering i Ramsau.
Etter to konkurranser hvor jenta fra Åsgårdstrand ikke har fått rettferdiggjort seg selv, var det i dag full klaff:
- Spesielt på sprinten – første dag – var jeg stresset, og gikk veldig dårlig. Jeg var veldig irritert over at hodet ikke var på plass. Jeg burde hatt selvtilliten til å ta tiden til å orientere skikkelig.
Men i dag stemte altså det meste for den norske kvinnen:
- Det var en fin løype for meg, med noen greie poster i starten. Med en god start, var det greit å slippe seg mer løs etter hvert.
En løssluppet Ulvensøen var 40-tallet sekunder bedre enn Magdalena Olsson – på andreplass Linda Lindkvist ble nummer 3 på mesterskapets siste individuelle øvelse.
- Artig at jeg lykkes når heiagjengen min også var på plass i dag.
Nå mulighet til å lykkes blir det på mesterskapets avsluttende distanse – sprintstafetten – i morgen.
- Jeg gleder meg veldig til det, men det er mange sterke lag på start og vi må virkelig prestere på topp for å lykkes.
Synne Strand (9), Ane Sofie Krogh (10) gikk seg også inn blant de 10 beste.
Gutta går sin konkurranse i skrivende stund....
Resultater:
Damer senior:
1 | Anna Ulvensoen | 45:14 (1) | ||||||
2 | Magdalena Olsson | 46:01 (2) | ||||||
3 | Linda Lindkvist | 46:05 (3) | ||||||
4 | Elin Schagerstrom | 47:01 (4) | ||||||
5 | Maria Hoskari | 48:05 (5) | ||||||
6 | Daisy Kudre Schnyder | 48:11 (6) |
Øvrige norske:
9 | Synne Strand | Norway | 49:29 (9) | +04:15 | ||
10 | Ane Sofie Krogh | Norway | 50:46 (10) | +05:32 |
16 | Aasne Haavengen | Norway | 53:39 (16) | +08:25 |
24 | Evine Westli Andersen | Norway | 54:48 (24) | +09:34 |
26 | Birgit Dorthea Kleppa Madslien | Norway | 55:15 (26) | +10:01 | ||
26 | Idunn Strand | Norway | 55:15 (26) | +10:01 |
Roll Mosland med bronse på mellomdistansen under junior-VM i ski-o
Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Jan 2024
Få feil ga pallplass til den norske jenta.
- Jeg har ikke gjort så mye feil, sier Ingeborg Roll Mosland om sin gjennomføring under dagens mellomdistanse på junior-VM i ski-o i Ramsau.
- Jeg startet rolig, for å komme i på løype og kart. Så var det bare å gi alt på langstrekket. Det var nesten som et vanlig skirenn, fortsetter hun.
Med få feil og full fart fra Ingeborg holdt det hele veien til 3.plass og bronsemedalje i dagens konkurranse. Bare Amanda Yli Futka fra Finland og Ella Turesson var bedre enn jenta fra Oppsal i dag.
- Jeg følte jeg gjorde en god jobb underveis, og det var mitt beste løp her nede, kommenterer den norske medaljevinneren.
Og med en medalje rundt halsen er det med optimisme hun ser frem mot den avsluttende stafetten i morgen:
- På stafett kan alts skje, og jeg tror vi har et veldig bra lag. Vi skal i hvert fall gi alt.
Under dagens mellomdistanse var Ole Gunnar Kleppa Madslien best av de norske juniorgutta med 6. plass. Her var det finske Pyry Riisanen som vant foran Corsin Müller og Marek Sterba.
Lars Lien (9) og Eirik Frost (10) gikk seg også inn blant de 10 beste i dag.
Resultater:
Herrer junior:
1 | Pyry Riissanen | 36:25 (1) | ||||||
2 | Corsin Mueller | 36:34 (2) | ||||||
3 | Marek Sterba | 36:45 (3) | ||||||
4 | Filip Mairich | 37:01 (4) | ||||||
5 | Tim Lundberg | 37:15 (5) | ||||||
6 | Ole Gunnar Kleppa Madslien | 37:27 (6) |
Damer junior:
1 | Amanda Yli Futka | 34:13 (1) | |||||
2 | Ella Turesson | 34:41 (2) | |||||
3 | Ingeborg Roll Mosland | 36:15 (3) | |||||
4 | Lotte Line Ekstrom | 36:39 (4) | |||||
5 | Nelly Martensson | 36:42 (5) | |||||
6 | Tereza Peckova | 36:44 (6) |
Øvrige norske:
9 | Lars Lien | Norway | 38:23 (9) | +01:58 | ||
10 | Eirik Frost | Norway | 38:27 (10) | +02:02 | ||
13 | Axel Aalde | Norway | 38:46 (13) | +02:21 | ||
14 | Marie Kravdal | Norway | 41:07 (14) | +06:54 | ||
16 | Minna Sofie Wingstedt | Norway | 41:45 (16) | +07:32 | ||
17 | Andreas Myrvold Skovlyst | Norway | 40:16 (17) | +03:51 | ||
17 | Marie Scheele | Norway | 42:21 (17) | +08:08 | ||
19 | Eira Skaarer Wiklund | Norway | 42:41 (19) | +08:28 | ||
25 | Martin Christoff Borg | Norway | 43:10 (25) | +06:45 |
Helseattest for 2024-sesongen!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Jan 2024
Nå som digital løsning!
Samtlige junior- og seniorløpere som går med ambisjoner og drømmer om å representere Norge i 2024 skal levere helseattest innen 1.mai!
De som eventuelt skal representere i SkiO-sesongen 24/25 og ikke har godkjent attest fra tidligere må levere denne innen 1.november.
Praktisk gjennomføring-utøver:
Egenerklæringen:
1: Den digitale Helseattestløsningen krever at utøver over 16 år har egen Bank ID. For utøver under 16 år logger foresatte inn.
2: Utøver/foresatt går inn på følgende link: https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6
3: logger seg på med Bank ID eller Bank ID på mobil
4: Dersom du er logget inn som foresatt må du velg hvem du ønsker å registrere.
5: Svar på skjemaet ved å følge instruksjonen og avslutt med å trykke på Send Egenerklæring
6: Du vil motta SMS med bekreftelse på mottatt egenerklæring.
Legeundersøkelsen:
1: Bestill time hos legen i god tid
2: Skriv ut infoskrivet med papirutgave av legeundersøkelsen under og ta det med til legen i tilfelle legen av en eller annen grunn ikke får sendt inn digitalt.
3: Legen går gjennom egenerklæringen, fyller ut og sender inn legeundersøkelsen.
OBS! Dersom legen ikke får sendt inn digitalt må du som utøver sende legeerklæringen (sjekk personalia!) per post til forbundets lege (Håvard Dybdahl, Julsborg 26, 7607 Levanger).
Lenke til infoskrivet for leger ser du: her
Praktisk gjennomføring- legen:
Legeattesten:
1: Legen går inn på følgende link: https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6/thirdparty
2: Logg inn med Bank ID eller Bank ID på mobil
3: Fyll inn fødselsnummeret til utøveren og trykk søk
4: Trykk på kortet med utøveren og du vil få opp to faner
5: Gå inn på egenerklæringen og gå gjennom den
6: Gå så inn på Helseattesten og fyll ut legeerklæringen
7: Huk av for samtykke og send inn
8: Når det er gjort vil du få en bekreftelse på SMS.
Generelt:
Helseattestordningen er et samarbeidsprosjekt mellom flere særforbund og Sunn Idrett. Norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. Helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsmessige eller andre relevante medisinske utfordringer i forhold til om de er helsemessig skikket til å representere et eller flere av særforbundene i ordningen.
Attesten består av to deler. Både egenerklæringsskjemaet og legeerklæringen må være utfylt, samt signert og sendt inn digitalt før innleveringsfristen.
Helseattestansvarlig i NOF gjennomgår alle helseattestene som sendes inn, uavhengig av om utøvere er tatt ut til representasjon eller ikke.
Praktisk er det opp til utøverne selv å administrere prosessen. Utøver/foresatte er ansvarlig for at helseattesten er levert i tide, og derav kan ha godkjent attest før eventuelt uttak til landslagsrepresentasjon.
Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene. Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli slettet. Er utøver under 16 år, skal foresatte med-signere (foresatte logger inn og fyller ut sammen med utøver).
Vurderingen:
Attesten vurderes av lege i forbundet. Ved godkjent attest vil du motta en SMS på det. Om det trengs ytterligere informasjon eller attesten ikke er godkjent vil du bli kontaktet av helseattestansvarlig lege i NOF.
Øvrige spørsmål:
Spørsmål om behandling av opplysninger, hvem som har tilgang til opplysningene, oppfølging av helseattesten samt øvrige spørsmål om helseattesten kan rettes til Lege Håvard Dybdahl: havard.dybdahl@icloud.com
Landslagssamling i Skottland: «Gleder meg til sprintøkter med god kvalitet!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Jan 2024
Relevant trening i VM-landet venter for det norske landslaget de kommende dagene.
Over: Pia Young Vik smiler når hun tenker på noen samlingsdager med landslaget i Skottland.
- Målet er å få noen gode sprintøkter, med bra kvalitet, sier Pia Young Vik.
Landslagsløperen prater om det som venter i Edinburgh i Skottland de kommende dagene.
Til sammen 11 fotrappe norske løpere er en del av «troppen» landslagstrener Anders Nordberg har med seg til VM-landet denne langhelgen:
- For min del blir det å få satt i gang den tekniske treningen mot sesongen, fortsetter Pia.
Hun får til sammen 8 økter på seg fra torsdag til og med mandag til å få flyten med kart, kompass og tommelgrep.
- Jeg har trent bra i Uppsala etter at jeg kom hjem fra Australia, men det har ikke blitt så mye teknisk trening. Så denne helgen blir på mange måter startskuddet for det.
Men barmark og solide temperaturer fikk jenta som tar steget opp i seniorklassen denne sesongen fått smake på under det nevnte oppholdet i Australia – som varte fra midten av desember til midten av januar:
- Det har faktisk vært såpass mye som 60 grader forskjell i temperatur på Australia og Uppsala, så kontrastene har vært store.
Hvordan blir det å komme på landslagssamling igjen?
- Jeg gleder meg veldig til det. Spesielt siden jeg ikke var med på samlingen på Tenerife. Nå får jeg måte – i hvert fall deler av laget.
Og at det er en sprintsamling med både konkurranselik trening og faktiske konkurranser faller også i smak hos ungjenta:
- Jeg liker at det er kort og intensivt. Det føler jeg gir bra utbytte. Men at det er noen konkurranser legger jeg ikke så mye vekt på.
- Jeg tenker at målet mitt for helgen er å «komme inn i det» for egen del, og ikke at jeg skal sammenlikne meg så mye med andre.
- Jeg får en pekepinn og mening om hva jeg skal jobbe videre med inn mot sesongen, samtidig som det fortsatt er tid til å ta tak i det og sette fokus på det.
De kommende dagene er fokus på høy fart på kart i stor målestokk sammen med et tosifret antall landslagskollegaer:
- Jeg gleder meg, sier Pia.
Det blir garantert mye poster og mye moro både for henne og de andre i norsk landslagsdrakt.
En av de nevnte konkurransene i løpet av helgen er i Edinburgh Big Weekend.
Mer informasjon om dette ser du: her
Få gratis aktivitetsmateriell
Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Jan 2024
Din klubb kan motta aktivitetsmateriell egnet for bruk i klubb og skole. Få «O-skolesekken», «Rekrutteringsbanner 1-2-3» og «Faste postmarkeringer» etter at dere har tegnet kart til «deres» skoler.
Din klubb kan motta aktivitetsmateriell egnet for bruk i klubb og skole. Få «O-skolesekken», «Rekrutteringsbanner 1-2-3» og «Faste postmarkeringer» etter at dere har tegnet kart til «deres» skoler.
Så bli med på vårt skole- og rekrutteringsprosjekt i 2024. Alle klubber kan søke om:
- Tilskudd til nye eller oppdaterte skolegårdskart og sprintkart egnet for bruk i skoletiden
- Tilskudd til grønne turer (turO) egnet for bruk i skoletiden
- Kurs for skole
- Aktivitetskurs for klubb
Gå til søknadsskjema.
Se siste månedsinfo i skole- og rekrutteringsprosjektet. Her kan du blant annet lese mer om:
- Webinaret 24. januar der vi deler nyttig informasjon om skole- og rekrutteringsprosjektet 2024
- Ny søknadsrunde med frist 4. februar
- Karttegnerkurs, det første starter 24. februar
Vi takker Sparebankstiftelsen DNB for støtten som muliggjør videreføring og videreutvikling av prosjektet!
Baklid med nytt ski-o VM-gull!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Jan 2024
Best også på dagens jaktstart!
- I dag var planen at de som kom bak skulle få jobbe for å ta meg igjen, og heldigvis hadde juniorene gått før oss, slik at sporene var litt oppgått, innleder Jørgen Baklid når han forteller om sin ferd på veien mot seier på dagens jaktstart under VM i skiorientering.
For karen som var klart best på sprinten i går, og dermed var først ut i løypen, var klart best også i dag:
- Jeg føler meg i god for, og da vet jeg at jeg har best marsjfart, sier han selv.
-Men etter førsterunden merket jeg at jeg hadde lang gafling, for da ledet jeg bare med 20 sekunder.
Forfølgerne kom aldri nærmere når gaflingene jevnet seg ut, og Baklid vant til slutt med nesten 2 minutter.
Etter gullet på sprinten i går uttalte karen fra Konnerud at målet var fire gull på fire konkurranser under ski-o VM:
- «2 down and 2 to go», sier han etter dagens seier – og fortsetter:
- Om jeg gjør et bra løp på fredagens mellomdistanse, håper jeg at det skal bli vanskelig å slå meg. Og når vi kommer til sprintstafetten, så ser vi at Anna (Ulvensøen) – som jeg skal gå med – er i bra form, samtidig som det kanskje er den øvelsen som passer meg best.
Da er konkurrentene advart, men Baklid legger ikke skjul på at han er i medvind om dagen:
- Når formen min er som nå, så føler jeg at det ikke er noen aspekter i skiorientering noen kan slå meg på.
Etter to øvelser under ski-o VM har han i hvert fall sine ord i behold.
Nest best av de norske i dag var unggutten Teodor Mo Hjelseth som gikk i mål til 7.plass og Henrik Fredriksen Aas ble nummer 10.
I dameklassen var det svensk trippel, med Magdalena Olsson foran Linda Lindkvist og Frida Sandberg. Anna Ulvensøen var best av de norske med 5. plass, og Synne Strand ble nummer 8.
Resultater:
Herrer:
1 | Jorgen Baklid |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 58:03 (1) |
2 | Nicola Mueller |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 59:59 (2) |
3 | Niklas Ekstrom |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 60:20 (3) |
4 | Aapo Viippola |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 60:42 (4) |
5 | Stanimir Belomazhev |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 61:08 (5) |
6 | Jonatan Stahl |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 61:29 (6) |
7 | Teodor Mo Hjelseth |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 62:48 (7) |
Damer
1 | Magdalena Olsson |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 52:14 (1) |
2 | Linda Lindkvist |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 53:59 (2) |
3 | Frida Sandberg |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 54:17 (3) |
4 | Eliane Deininger |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 54:34 (4) |
5 | Anna Ulvensoen |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 54:43 (5) |
6 | Daisy Kudre Schnyder |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 54:57 (6) |
Øvrige norske:
8 | Synne Strand | Norway |
| 55:23 (8) | +03:09 | |
10 | Henrik Fredrikse Aas | Norway |
| 63:05 (10) | +05:02 |
11 | Styrk Kamsvaag | Norway |
| 63:06 (11) | +05:02 | |
13 | Ane Sofie Krogh | Norway |
| 58:25 (13) | +06:11 |
13 | Vegard Gulbrandsen | Norway | 63:11 (13) | +05:08 |
17 | Aasne Haavengen | Norway |
| 59:37 (17) | +07:22 | |
20 | Aslak Heimdal | Norway |
| 64:44 (20) | +06:41 | |
23 | Bjornar Kvale | Norway |
| 64:56 (23) | +06:53 |
22 | Birgit Dorthea Kleppa Madslien | Norway | 61:01 (22) | +08:47 |
23 | Idunn Strand | Norway |
| 61:40 (23) | +09:25 | |
24 | Evine Westli Andersen | Norway |
| 61:54 (24) | +09:39 |
Frost og Roll Mosland med 5.- og 6. plass på fellesstarten under junior-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Jan 2024
Frost fra fiasko på sprint til suksess under fellesstarten!
- Jeg er godt fornøyd. Etter så lite ski-o som jeg har gått er dette veldig bra, sier Eirik Frost etter 5. plass på dagens fellesstart over langdistanse under junior-VM i ski-o i Ramsau.
Junioren fra Alta løftet seg etter en mindre vellykket junior-VM debut på sprinten i går:
- Da gikk jeg meg vill, sier han selv – og legger til at det ble 10 minutter bom på en post.
Men i dag var han i medaljekampen nesten hele veien:
- På en slik fellesstart er det litt vanskelig å ha oversikt, men jeg håpet at jeg var i medaljekampen.
- Det viste seg også å stemme. Men dessverre var det fire stykker foran meg.
Likevel er 5. plass i kamp mot verdens beste juniorer meget bra:
- Det er det klart beste jeg har gjort i skiorientering, så jeg er godt fornøyd.
Til slutt var det Olle Ilmar Jaama fra Estland som vant foran finske Pyry Riissanen og Flavio Ehrler fra Sveits.
I damenes juniorklasse var Ingeborg Roll Mosland best av de norske med 6. plass. Her var Amanda Yli Futka fra Finland best, og vant foran Lotte Line Ekström og Elsa Brandt.
Ole Gunnar Kleppa Madslien (8) og Axel Aalde (10) gikk seg også inn blant de 10 beste i dag.
I morgen er det hviledag på junior-VM, før mesterskapet fortsetter med mellomdistanse og stafett fredag og lørdag.
Resultater:
Damer junior:
1 | Amanda Yli Futka |
|
|
|
|
|
|
| 77:34 (1) | |
2 | Lotte Line Ekstrom |
|
|
|
|
|
|
| 78:36 (2) | |
3 | Elsa Brandt |
|
|
|
|
|
|
| 79:02 (3) | |
4 | Michaela Srbova |
|
|
|
|
|
|
| 82:23 (4) | |
5 | Ella Turesson |
|
|
|
|
|
|
| 82:30 (5) | |
6 | Ingeborg Roll Mosland |
|
|
|
|
|
|
| 83:16 (6) |
Herrer junior:
1 | Olle Ilmar Jaama |
|
|
|
|
|
|
| 85:20 (1) | |
2 | Pyry Riissanen |
|
|
|
|
|
|
| 87:02 (2) | |
3 | Flavio Ehrler |
|
|
|
|
|
|
| 87:36 (3) | |
4 | Corsin Mueller |
|
|
|
|
|
|
| 88:32 (4) | |
5 | Eirik Frost |
|
|
|
|
|
|
| 88:47 (5) | |
6 | Eero Sorsa |
|
|
|
|
|
|
| 89:03 (6) |
Øvrige norske:
8 | Ole Gunnar Kleppa Madslien | Norway |
| 89:25 (8) | +04:05 | |
10 | Lars Lien | Norway |
| 91:49 (10) | +06:29 | |
11 | Axel Aalde | Norway |
| 93:08 (11) | +07:48 | |
12 | Marie Kravdal | Norway |
| 90:41 (12) | +13:07 | |
15 | Minna Sofie Wingstedt | Norway |
| 94:50 (15) | +17:15 |
NM i Sprintorientering i Bodø 9.-12. mai 2024!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Jan 2024
Den Europeiske kulturhovedstaden inviterer også til orienteringsfest!
Nå er det like før vi tar av i Bodø! Bodø er i 2024 Europeisk Kulturhovedstad, og dette skal markeres med en storslått markering i Bodø havn den 3. februar.
Bodø 2024 er det største kulturprosjektet i Norge på over 10 år og det største i Nord-Norge noensinne. For det er her, nord for Polarsirkelen - på 67 grader nord - at det blir over 1.000 arrangementer i løpet av et helt år. https://www.bodo2024.no/
For oss som arrangører av Sprint NM gir dette mange fordeler og noen utfordringer. Vi merker allerede et økt press på hoteller og transport til/fra byen. I tillegg er helga 9.-12. mai konfirmasjonshelg i Bodø. Vi ber derfor deltakerne / klubbene være ute i ekstra god tid med å bestille hotell, annen overnatting og reise. Vi viser spesielt til at hotellavtalen gjelder til 15. mars. Etter den tid må deltakerne selv sørge for overnatting.
Se invitasjonen for mer informasjon om hotell mv. https://nmsprint24.wordpress.com/
Her skjer det!
Vi gleder oss til å se så mange som mulig i den store O-familien i Bodø i mai 2024!
Hovedkomiteen
Baklid og Fredriksen Aas sørget for gull og bronse under VM-åpningen i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Jan 2024
«Det betyr mye!»
- Dette betyr mye, sa Jørgen Baklid etter ha gått inn til suverent VM-gull på sprinten da ski-o VM ble innledet i Ramsau i dag.
- Fra tidligere har jeg vunnet jaktstart, sprintstafett og mellomdistanse, så dette gullet «jaktet» jeg.
En vellykket jakt må en vel kunne si med fasit i hånd.
Resultatlisten viser at Baklid var 20-tallet sekunder bedre enn andremann i dag – Stanimir Belomazhev.
Det uten at dagens mann leverte helt perfekt:
- Det var vanskelig å se skutersporene i snøværet, og jeg mistet litt kontrollen til førstepost. Da måtte jeg bare orientere på vegetasjonen. Men med unntak av det, gikk det veldig bra.
- Jeg koste meg underveis.
En ferd som altså ga best mulig start på mesterskapet for den norske forhåndsfavoritten:
- Jeg sa før mesterskapet at jeg er fornøyd med ett gull, men målet er fire, kunne dagens gullvinner fortelle.
Så vil tiden vise om historien om dette VM blir full pott for dagens VM-vinner.
De øvrige norske gutta fulgte også opp med strålende prestasjoner.
Henrik Fredriksen Aas delte 3. plassen med Niklas Ekström, og fikk dermed sin første individuelle internasjonale konkurranse.
Vegard Gulbrandsen ble nummer 5, Styrk Hundseid Kamsvåg ble nummer 9 og Bjørnar Kvåle nummer 10.
Dermed er utgangspunktet godt foran jaktstarten i morgen.
Godt utgangspunkt foran jaktstarten har også Anna Ulvensøen og Idunn Strand i dameklassen. Denne duoen ble henholdsvis nummer 4 og 5 i den som ble en svensk historie, med Magdalena Olsson på toppen av pallen, foran Elin Schagerstrom og Tove Alexandersson.
Sistnevnte var bare 5 sekunder foran Anna Ulvensøen.
Resultater:
Herrer senior:
1 | Jorgen Baklid |
|
|
|
|
|
| 13:04 (1) |
2 | Stanimir Belomazhev |
|
|
|
|
|
| 13:27 (2) |
3 | Niklas Ekstrom |
|
|
|
|
|
| 13:50 (3) |
3 | Henrik Fredrikse Aas |
|
|
|
|
|
| 13:50 (3) |
5 | Vegard Gulbrandsen |
|
|
|
|
|
| 14:05 (5) |
6 | Nicola Mueller |
|
|
|
|
|
| 14:06 (6) |
7 | Jonatan Stahl |
|
|
|
|
|
| 14:11 (7) |
8 | Aapo Viippola |
|
|
|
|
|
| 14:12 (8) |
9 | Styrk Kamsvaag |
|
|
|
|
|
| 14:14 (9) |
10 | Bjornar Kvale |
|
|
|
|
|
| 14:17 (10) |
Damer senior:
1 | Magdalena Olsson |
|
|
|
|
|
| 13:24 (1) |
2 | Elin Schagerstrom |
|
|
|
|
|
| 14:07 (2) |
3 | Tove Alexandersson |
|
|
|
|
|
| 14:11 (3) |
4 | Anna Ulvensoen |
|
|
|
|
|
| 14:16 (4) |
5 | Idunn Strand |
|
|
|
|
|
| 14:58 (5) |
6 | Frida Sandberg |
|
|
|
|
|
| 15:06 (6) |
Øvrige norske:
15 | Teodor Mo Hjelseth | Norway | 14:32 (15) | +01:28 |
31 | Aslak Heimdal | Norway | 15:47 (31) | +02:43 |
19 | Synne Strand | Norway | 13:24:57 | 16:16 (19) | +02:52 | |
20 | Ane Sofie Krogh | Norway | 13:18:57 | 16:23 (20) | +02:59 | |
21 | Evine Westli Andersen | Norway | 13:30:57 | 16:25 (21) | +03:01 | |
24 | Birgit Dorthea Kleppa Madslien | Norway | 13:08:57 | 16:33 (24) | +03:09 | |
25 | Aasne Haavengen | Norway | 13:03:57 | 16:39 (25) | +03:15 |
Kravdal og Kleppa Madslien med 6. plasser på junior-VM sprinten i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Jan 2024
”Veldig fornøyd!”
Over: Ole Gunnar Kleppa MAdslien ble i dag 6. mann på sprnten under junior-VM i ski-o.
- Jeg er veldig fornøyd, sier Marie Kravdal etter dagens sprint under junior-VM i skiorientering i Ramsau i Østerrike.
- Jeg trodde ikke jeg skulle gjøre det så bra, verken på forhånd eller underveis, fortsetter jenta fra Gjøvik som var minuttet bak Elsa Brandt – som vant i snøværet i Ramsau.
Noe som gjorde det krevende for ski-o juniorene:
- Det var krevende å se skutersporene i snøværet, så jeg var litt usikker noen steder. Men jeg gjorde ingen store feil.
Med feilfri orientering ble det altså vellykket start på mesterskapet, og det kan være lov å håpe på mer moro de kommende dagene:
- Jeg håper å kunne gjøre det like bra i de kommende konkurransene.
Hos juniorgutta var Ole Gunnar Kleppa Madslien best av de norske – også han med 6. plass – uten at han var jublende glad:
- Jeg er ikke helt fornøyd, sier han selv.
- Tidvis var det bra, men jeg bommet ett minutt. I tillegg knakk jeg også skien, utdyper unggutten fra Lillehammer.
- Men det er positivt at jeg gikk jevnt med vinneren med unntak av bommen. Det tar jeg med meg, så er det ny mulighet i morgen.
Da handler det om fellesstart over langdistanse for juniorene. I den konkurransen får Ole Gunnar – og resten av de norske juniorgutta – prøve å slå dagens vinner – Olle Ilmar Jaama. I dag vant han foran Corsin Müller og Marek Sterba.
På dagens sprint gikk Ingeborg Roll Mosland (8), Axel Aalde (9) og Eira Skaarer Wiklund (10) seg også inn blant de 10 beste,
Resultater:
Herrer junior:
1 | Olle Ilmar Jaama |
|
|
|
|
|
| 13:15 (1) |
2 | Corsin Mueller |
|
|
|
|
|
| 13:45 (2) |
3 | Marek Sterba |
|
|
|
|
|
| 14:01 (3) |
4 | Filip Mairich |
|
|
|
|
|
| 14:16 (4) |
5 | Joona Hirvilahti |
|
|
|
|
|
| 14:36 (5) |
6 | Ole Gunnar Kleppa Madslien |
|
|
|
|
|
| 14:38 (6) |
Damer junior:
1 | Elsa Brandt |
|
|
| 13:14 (1) |
2 | Ella Turesson |
|
|
| 13:24 (2) |
3 | Lotte Line Ekstrom |
|
|
| 13:50 (3) |
4 | Michaela Srbova |
|
|
| 14:06 (4) |
5 | Amanda Yli Futka |
|
|
| 14:12 (5) |
6 | Marie Kravdal |
|
|
| 14:17 (6) |
Øvrige norske:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 | Ingeborg Roll Mosland | Norway | 10:46:00 | 14:46 (8) | +01:32 | |
9 | Axel Aalde | Norway | 10:50:00 | 14:59 (9) | +01:43 | |
10 | Eira Skaarer Wiklund | Norway | 10:44:00 | 15:09 (10) | +01:55 | |
|
|
|
|
|
|
|
20 | Marie Scheele | Norway | 10:39:00 | 17:20 (20) | +04:06 | |
|
|
|
|
|
|
|
25 | Martin Christoff Borg | Norway | 10:27:00 | 18:34 (25) | +05:19 | |
26 | Ida Oeverli Stoeen | Norway | 10:29:00 | 19:52 (26) | +06:38 | |
27 | Minna Sofie Wingstedt | Norway | 10:27:00 | 20:12 (27) | +06:58 | |
31 | Eirik Frost | Norway | 10:43:00 | 22:15 (31) | +09:00 |
Se VM i ski-o på Direktesport!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Jan 2024
Mesterskapet streames med norsk kommentator.
Årets første VM innledes på tirsdag når det er sprint under ski-o VM i Ramsau.
Det fortsetter med jaktstart onsdag, før det er hviledag torsdag.
Fredag og lørdag avsluttes mesterskapet med mellomdistanse og sprintstafett.
De to første konkurransedagene streames på Direktesport med norsk kommentator.
Du finner dette: her
Du kan også følge mesterskapet via IOF sin plattform: her
Program senior-VM:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – jaktstart
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – sprintstafett
Program junior-VM (som går parallelt med senior-VM):
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – langdistanse (fellesstart)
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – stafett
Hjemmesiden til mesterskapet
Norges lag til senior-VM:
Damer senior:
Evine Westli Andersen, Løten OL
Åsne Haavengen, Kongsberg OL
Ane Sofie Krogh, Oppsal
Birgit D. Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Idunn Strand, IL BUL-Tromsø
Synne Strand, Lierbygda OL
Anna Ulvensøen, Nydalens SK
Herrer senior:
Henrik Fredriksen Aas, Asker SK
Jørgen Baklid, Konnerud IL
Vegard Gulbrandsen, NTNUI
Aslak Heimdal, Konnerud IL
Teodor Mo Hjelseth, Nydalens SK
Isak Jonsson, NTNUI
Styrk Hundseid Kamsvåg, Konnerud IL
Bjørnar Kvåle, Hadeland OL
Norges lag junior-VM:
Damer junior:
Marie Kravdal, Gjø-Vard OL
Ingeborg Roll Mosland, Oppsal IL
Marie Scheele, Nydalens SK
Ida Øverli Støen, Lillehammer OK
Eira Skaarer Wiklund, Nydalens SK
Minna Sofie Wingstedt, Halden SK
Herrer junior:
Axel Aalde, Nydalens SK
Martin Christoffer Borg, Koll IL
Eirik Frost, Alta OL
Lars Lien, Gjø-Vard OL
Ole Gunnar Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Andreas Myrvold Skovlyst, Kongsberg OL
Ski-o VM innledes i morgen: «Vi har vært lenge i høyden, og er godt akklimatisert!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Jan 2024
Solid opplading skal gi stor suksess for det norske laget i Ramsau den kommende uken.
Over: Jørgen Baklid og resten av de norske laget er klar til ski-o VM som innledes i morgen.
- Nå har vi vært her i høyden og ladet opp – i relevant terreng – ganske lenge, sier Jørgen Baklid.
- Jeg føler meg både bra akklimatisert til høyden og i bra form, legger han til.
Det er som bestilt – og planlagt – når en vet at VM i skiorientering drar i gang med sprint i Ramsau i morgen.
Første del av høydetilvenningen til Baklid – og resten av det norske laget – ble gjort i Lenzerheide i forbindelse med student-VM:
- Vi kom dit 8. januar, så høydetilvenningen skal være bra, slår han fast.
- Jeg fikk også gått et par konkurranser i Lenzerheide - parallelt med student-VM. På noen av dem gikk jeg kontrollert – på terskel, mens mot slutten trøkket jeg til litt skikkelig.
- Og det svarte greit.
Nøkternt ordvalg, men når praten går inn på forventninger til mesterskapet de kommende dagene, er ikke karen som fikk med seg 2 gull fra VM i Finland fra 2 år tilbake, like beskjeden:
- Vi får satse på at de får til et bra arrangement, innleder han – før han svarer på det en lurer mest på:
- Når det gjelder mine prestasjoner, så går jeg for gull.
Det var sprintstafett – sammen med Anna Ulvensøen og jaktstart som ga Baklid gull under det nevnte mesterskapet i Finland, uten at han flagger noen spesielle favorittdistanser:
- Mulighetene burde være gode på alle distanser.
Hva tenker du om at det ikke er langdistanse i dette mesterskapet?
- Det er ingen «krise», men det er moro å gå langdistanse – spesielt når det er fellesstart. Nå får vi en jaktstart som har ganske lang konkurransetid, så jeg savner egentlig mer den «rene» stafetten.
Den tradisjonelle stafetten er altså ikke på programmet i Ramsau.
De kommende dagene venter – i tur og orden – sprint, jaktstart, mellomdistanse og sprintstafett
Og fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen er klar på ambisjonene:
- Jeg er fornøyd med mesterskapet om jeg tar et gull, men jeg har mål om fire.
Det er ikke «full hånd», men full pott.
Om Baklid – og resten av det norske laget – lykkes i sin jakt på medaljer kan du følge via linkene nedenfor.
Junior-VM går parallelt med senior-VM. Nedenfor er den norske troppen også til det mesterskapet.
Senior-VM sendes i Norge på Direktesport – www.direktesport.no
Du kan også følge mesterskapet vi IOF sin plattform: her
Program senior-VM:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – jaktstart
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – sprintstafett
Program junior-VM:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – langdistanse (fellesstart)
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – stafett
Hjemmesiden til mesterskapet
Norges lag til senior-VM:
Damer senior:
Evine Westli Andersen, Løten OL
Åsne Haavengen, Kongsberg OL
Ane Sofie Krogh, Oppsal
Birgit D. Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Idunn Strand, IL BUL-Tromsø
Synne Strand, Lierbygda OL
Anna Ulvensøen, Nydalens SK
Herrer senior:
Henrik Fredriksen Aas, Asker SK
Jørgen Baklid, Konnerud IL
Vegard Gulbrandsen, NTNUI
Aslak Heimdal, Konnerud IL
Teodor Mo Hjelseth, Nydalens SK
Isak Jonsson, NTNUI
Styrk Hundseid Kamsvåg, Konnerud IL
Bjørnar Kvåle, Hadeland OL
Norges lag junior-VM:
Damer junior:
Marie Kravdal, Gjø-Vard OL
Ingeborg Roll Mosland, Oppsal IL
Marie Scheele, Nydalens SK
Ida Øverli Støen, Lillehammer OK
Eira Skaarer Wiklund, Nydalens SK
Minna Sofie Wingstedt, Halden SK
Herrer junior:
Axel Aalde, Nydalens SK
Martin Christoffer Borg, Koll IL
Eirik Frost, Alta OL
Lars Lien, Gjø-Vard OL
Ole Gunnar Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Andreas Myrvold Skovlyst, Kongsberg OL
Bli med på webinar om skole- og rekrutteringsprosjektet!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Jan 2024
Benytt muligheten til å høre om prosjektets hovedområder i 2024!
Benytt muligheten til å høre om prosjektets hovedområder i 2024!
Onsdag 24. januar 2024 kl. 20:00-21:15 inviteres det til webinar om skole- og rekrutteringsprosjektet.
Her vil det bli mulighet til å høre om prosjektets hovedområder i 2024.
Stikkord er:
-Tilskudd til tegning av nye kart og oppdatering av gamle kart, både skolegårdskart og sprintkart
-Tilskudd til grønne turer (Tur-o) egnet for bruk i skoletiden
-Tilskudd til unge karttegnere, 14-26 år
-Søknads- og rapporteringsrutiner
-Karttegnerkurs
-Promotering/Synlighet
Alle klubber som deltok i prosjektet i 2020-23 og alle klubber/kretser som vurderer å bli med i 2024 oppfordres til å melde på minst en deltaker - åpent for alle medlemmer i Norsk Orientering!
Alle klubber/kretser vil i forkant av webinaret motta mail med informasjon og søknadsskjema.
Se mer i invitasjonen: her
Påmelding gjøres: her
Påmeldingsfrist onsdag 24. januar 2024 kl.18:59!
Trener-1 i Bergen: «Fin kombinasjon av praktiske øvelser utendørs og diksjoner inne!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Jan 2024
16 deltakere gjorde unna del2 av Trener-1 kurset denne helgen.
Over og under: I aksjon utendørs i helgen.
- Det var en bra kurshelg, sier Oskar Heksem.
Han prater om Del 2 av Trener-1 kurset i Bergen, hvor han var en av 16 deltakere i helgen.
- Vi var ute – med praktiske øvelser, i tillegg til at vi hadde presentasjoner og diskusjoner innendørs.
Og med et trenerkurs i Bergen kan en gjerne forvente livlige diskusjoner og sterke meninger:
- Det var bra ordskifte, bekrefter unggutten fra Fana.
Han legger til at det under denne delen av trenerkurset var fokus på skader, fysisk trening, samt vekst og utvikling. Mens det på første del av kurset handlet mer om løypelegging og o-tekniske øvelser til bruk i trenergjerningen.
Som aktiv juniorløper på solid nasjonalt nivå har ikke Oskar spontane planer om å legge bort egne ambisjoner til fordel for å vie all oppmerksomhet til – nettopp – trenergjerningen:
- Uansett er det alltid greit å få med seg litt kunnskap om dette. Det er aldri feil med mer kunnskap og erfaring, sier han selv.
En håndfull av de andre deltakerne i helgen var også på Oskars alder, mens det også var noen som allerede er godt i gang som barne- og ungdomstrenere i Bergensklubbene Varegg og Fana.
For alle gjelder det nå – etter at både del1 og del2 av Trener-1 er gjennomført – å få seg 30 timer praksis som trener for å få godkjent trenerkurset:
- Vi har et år på oss til å få dette på plass. Jeg regner med at det blir som hjelpetrener for noen av klubbens 10 – 12 åringer, sier Oskar.
Og klubben han både løper for og nå skal gjøre unna sin trenerpraksis er Fana IL orientering.
Trener-1 i Bergen: «Fin kombinasjon av praktiske øvelser utendørs og diskusjoner inne!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Jan 2024
16 deltakere gjorde unna del2 av Trener-1 kurset denne helgen.
Over og under: I aksjon utendørs i helgen.
- Det var en bra kurshelg, sier Oskar Heksem.
Han prater om Del 2 av Trener-1 kurset i Bergen, hvor han var en av 16 deltakere i helgen.
- Vi var ute – med praktiske øvelser, i tillegg til at vi hadde presentasjoner og diskusjoner innendørs.
Og med et trenerkurs i Bergen kan en gjerne forvente livlige diskusjoner og sterke meninger:
- Det var bra ordskifte, bekrefter unggutten fra Fana.
Han legger til at det under denne delen av trenerkurset var fokus på skader, fysisk trening, samt vekst og utvikling. Mens det på første del av kurset handlet mer om løypelegging og o-tekniske øvelser til bruk i trenergjerningen.
Som aktiv juniorløper på solid nasjonalt nivå har ikke Oskar spontane planer om å legge bort egne ambisjoner til fordel for å vie all oppmerksomhet til – nettopp – trenergjerningen:
- Uansett er det alltid greit å få med seg litt kunnskap om dette. Det er aldri feil med mer kunnskap og erfaring, sier han selv.
En håndfull av de andre deltakerne i helgen var også på Oskars alder, mens det også var noen som allerede er godt i gang som barne- og ungdomstrenere i Bergensklubbene Varegg og Fana.
For alle gjelder det nå – etter at både del1 og del2 av Trener-1 er gjennomført – å få seg 30 timer praksis som trener for å få godkjent trenerkurset:
- Vi har et år på oss til å få dette på plass. Jeg regner med at det blir som hjelpetrener for noen av klubbens 10 – 12 åringer, sier Oskar.
Og klubben han både løper for og nå skal gjøre unna sin trenerpraksis er Fana IL orientering.
Følg VM i ski-o live!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Jan 2024
Sprint, jaktstart, mellomdistanse og sprintstafett i Ramsau fra tirsdag til lørdag.
VM i skiorientering i Ramsau innledes med sprint på tirsdag, deretter fortsetter det med jaktstart onsdag. Torsdag er det hviledag, før det avsluttes med mellomdistanse og sprintstafett fredag og lørdag.
Parallelt med seniorenes VM arrangeres også junior-VM.
Norge har konkurransedyktige lag i begge de nevnte mesterskapene.
Senior-VM sendes i Norge på Direktesport – www.direktesport.no
Du kan også følge mesterskapet vi IOF sin plattform: her
Program senior-VM:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – jaktstart
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – sprintstafett
Program junior-VM:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – langdistanse (fellesstart)
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – stafett
Hjemmesiden til mesterskapet
Norges lag senior-VM:
Damer senior:
Evine Westli Andersen, Løten OL
Åsne Haavengen, Kongsberg OL
Ane Sofie Krogh, Oppsal
Birgit D. Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Idunn Strand, IL BUL-Tromsø
Synne Strand, Lierbygda OL
Anna Ulvensøen, Nydalens SK
Herrer senior:
Henrik Fredriksen Aas, Asker SK
Jørgen Baklid, Konnerud IL
Vegard Gulbrandsen, NTNUI
Aslak Heimdal, Konnerud IL
Teodor Mo Hjelseth, Nydalens SK
Isak Jonsson, NTNUI
Styrk Hundseid Kamsvåg, Konnerud IL
Bjørnar Kvåle, Hadeland OL
Norges lag junior-VM:
Damer junior:
Marie Kravdal, Gjø-Vard OL
Ingeborg Roll Mosland, Oppsal IL
Marie Scheele, Nydalens SK
Ida Øverli Støen, Lillehammer OK
Eira Skaarer Wiklund, Nydalens SK
Minna Sofie Wingstedt, Halden SK
Herrer junior:
Axel Aalde, Nydalens SK
Martin Christoffer Borg, Koll IL
Eirik Frost, Alta OL
Lars Lien, Gjø-Vard OL
Ole Gunnar Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Andreas Myrvold Skovlyst, Kongsberg OL
Få støtte til Grønne turer egnet for bruk i skoletiden
Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Jan 2024
Din klubb kan få støtte til Grønne turer (TurO) lagt til områder i nærheten av en grunnskole. Turene må være tilgjengelige for alle, og skal være godt egnet for bruk i skoletiden.
Din klubb kan få støtte til Grønne turer (TurO) lagt til områder i nærheten av en grunnskole. Turene må være tilgjengelige for alle, og skal være godt egnet for bruk i skoletiden.
Så bli med på vårt skole- og rekrutteringsprosjekt i 2024. Alle klubber kan søke om:
- Tilskudd til nye eller oppdaterte skolegårdskart og sprintkart egnet for bruk i skoletiden
- Tilskudd til grønne turer (turO) egnet for bruk i skoletiden
- Kurs for skole
- Aktivitetskurs for klubb
Gå til søknadsskjema.
Se siste månedsinfo i skole- og rekrutteringsprosjektet. Her kan du blant annet lese mer om:
- Webinaret 24. januar der vi deler nyttig informasjon om skole- og rekrutteringsprosjektet 2024
- Ny søknadsrunde med frist 4. februar
- Karttegnerkurs, det første starter 24. februar
Vi takker Sparebankstiftelsen DNB for støtten som muliggjør videreføring og videreutvikling av prosjektet!
Bli med på trener-1 kurs!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Jan 2024
Innlandet o-krets inviterer til kurs for å få inspirasjon til treninger og aktiviteter.
Innlandet o-krets inviterer til kurs for å få inspirasjon til treninger og aktiviteter.
Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med Innlandet o-krets til trener 1 kurs vinter 2024.
- Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar. Se invitasjon HER
Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.
Mål med kurset:
Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år.
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.
Forkunnskaper:
Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.
Påmelding til kurset gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter:
https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2 (velg Trener-1 kurset i Innlandet)
Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no
Inviterer til kurs i synfaring og tegning av skolegårdskart!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Jan 2024
24.- og 25. februar kan du lære mer om karttegning.
Som en del av vårt skole- og rekrutteringsprosjekt inviterer vi til kurs som har til hensikt å utdanne flere, gjerne unge, karttegnere.
Kurset er åpent for alle over 14 år:
-For medlemmer i klubber som er med i prosjektet.
-For deg som vil lære å tegne skolegårdskart uavhengig av prosjektet.
Det er 15 plasser.
Kurset er gratis.
Sted:
Om det blir digitalt eller med fysisk fremmøte avgjøres like etter første søknadsfrist i skole- og rekrutteringsprosjektet (4. februar). Oppdatert info kommer i Eventor.
Kursdager:
Lørdag 24. februar kl. 09:30-17:00 + søndag 25. februar kl. 09:30-17:00
Mål: Kunne lage et skolegårdskart. Kursdeltakere oppfordres til å ha et prosjekt å jobbe med etter kurset som munner ut i ett eller flere skolegårdskart som legges på skoleorientering.no
Se mer informasjon i innbydelsen: her
Påmelding gjøres: her
Påmeldingsfrist mandag 19. februar kl. 23.59!
Invitasjon til deltakelse i konkurransen "Årets o-kart 2023"!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Jan 2024
Har dere laget et kart dere er stolte av i 2023?
Dersom du, eller din klubb har gitt ut kart i 2023 som er veldig godt gjennomarbeidet og dere er stolte av, inviteres dere til å delta i konkurransen «Årets o-kart».
Gode orienteringskart er en forutsetning for at vi skal kunne løpe o-løp. Og det å utarbeide et o-kart er et stort og krevende arbeid, der det er behov for ekspertise hele veien fra laserdata, flybilder og konstruksjon, via synfaring og til rentegning.
Ved denne kåringen ønsker vi å inspirere og motivere til kvalitet i arbeidet med orienteringskart i alle ledd av produksjonen, samt å sette fokus på alle de flotte o-kartene som produseres i Norge hvert år.
I 2023 vil det være tre klasser i denne konkurransen; skogskart, sprintkart og skolegårdskart.
Les mer om konkurransen og hvordan du skal gå frem for å delta: her
Østfold Indoor Challenge med nesten 100 deltakere i debutarrangementet!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Jan 2024
Fortsetter suksessen med nytt løp på søndag.
Over og under: Full action innendørs.
95 deltakere fra 14 forskjellige klubber deltok på første løp i Østfold Indoor Challenge på Malakoff Videregående skole. Initiativtaker og hovedmann Erik Rytter Jakobsen (OK Moss) hadde laget løyper som virkelig testet de fremmøtte deltakernes evne til å holde hodet kaldt, og holde styr på kartet over flere etasjer.
Tross strenge kuldegrader og dyp snø over store deler av Østlandet, var det forhold for t-skjorte, shorts og sprintsko inne i "arenaen" for Østfold Indoor Challenge løp 1.
Serien fortsetter med neste løp søndag 21. januar på Rygge Videregående skole. Da kan igjen arrangør Erik Jakobsen (OK Moss), og Thomas Hjelbak (Trøsken IL) friste cirka 120-130 deltakere med gode temperaturer, og nye morsomme utfordringer.
Under: Travelt i sekretariatet og kartet for dagen.
Ny og spennende utviklingstrapp for Norsk Orientering!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Jan 2024
Egen nettside med mye inspirasjon og fagstoff.
I nærmere to år har det vært jobbet med en fornyelse av den gamle utviklingstrappa for Norsk Orientering og det er godt å nå endelig kunne lansere produktet som har fått sin egen nettside, forteller prosjektleder og inspirator, Fanny Horn Birkeland. I starten av november ble det gitt en presentasjon med smakebiter fra den nye utviklingstrappa. Siden den gang har vi jobbet iherdig med å få på plass siste innholdet på nettsiden som vi håper og tror blir et godt og levende produkt til glede og inspirasjon for både utøvere, trenere, ledere og alle som har interesse for utvikling og trening i orientering.
Ivar Lundanes har stått for hovedtyngden av skrivearbeidet i den nye utgaven av utviklingstrappa. Han har innhentet, bearbeidet og tilpasset fagstoff, praktiske eksempler fra o-miljøene og utarbeidet o-tekniske øvelser.
Det har i tillegg vært en rekke bidragsytere og gode kilder som er blitt benyttet til å «krydre» innholdet.
Den nye nettsiden for utviklingstrappa er rikt illustrert med bilder, figurer, filmer og kart med eksempler på o-tekniske øvelser. Du finner bl.a. eksempler på beste praksis og favorittøkter til et utvalg av de beste utøverne våre og det er et rikholdig «bibliotek» av utfyllende fagstoff.
Vi anbefaler å ta en titt på utviklingstrappa, gjøre deg kjent med den nye nettsiden og benytte muligheten for inspirasjon til planlegging og trening framover mot nytt orienterings-år.
Nettsiden er tilpasset for lesing fra mobil og har en god søkemotor.
Du finner den nye utviklingstrappa og nettsiden her: https://utviklingstrappa.idrettenonline.no
Bakgrunn og mål
I år 2000 ble alle idretter tilknyttet Olympiatoppen pålagt å utvikle en modell for sin talentutvikling og i 2005 ble utviklingstrappa til Norges Orienteringsforbund lansert. Det har vært noen mindre justeringer i de siste 18 årene, men vi har sett behovet for en større revideringsjobb og oppdatere til dagens standarder.
Ikke minst har det vært et ønske og mål å gjøre utviklingstrappa mer tilgjengelig og levende for målgruppene når det gjelder innhold og presentasjon og at «sluttproduktet» i mye større grad blir brukt av målgruppene.
Hensikt med utviklingstrappa
Målet er å sikre en systematisk utvikling av utøverens ferdigheter fra start som nybegynner til man er mer erfaren.
Utviklingstrappa er ment som et verktøy for trenere, utøvere, ledere og foreldre både i klubb, krets og forbund. Den som skal gi en praktisk og hensiktsmessig veiledning til å lage gode treningsopplegg som er tilpasset for de ulike nivåene i orientering og vise hvilke «krav» som bør stilles til utøvere på de forskjellige nivåene.
Utviklingstrappa beskriver en god progresjon i treningsarbeidet for å utvikle de egenskapene som er viktigst for å prestere i orienteringsløp: o-teknikk, utholdenhet, løpeteknikk, mentale egenskaper m.fl.
Utviklingsområder i den nyreviderte versjonen 2023
I likhet med mange andre særforbund, har det vært et ønske om å flytte fokus fra «toppidrett» til heller å inkludere «alle» aktive og fokusere på at man i større grad har en utvikling som er uavhengig av alder.
Utviklingsmodellen viser en trinnvis utvikling fra man først blir kjent med orientering som aktivitet og idrett til man enten blir en utøver på høyt elitenivå eller man forblir aktiv med orientering hele livet.
Utviklingstrappa består av syv «trinn» der trinn 1-5 bygger på tidligere modell. Aktiv start og aktiv med orientering hele livet er nye «trinn». Trinn 1 til 5 beskriver en alderskategori, men trappa kan brukes uavhengig av alderstrinn, f.eks. treningsår. Det vil være flytende overganger mellom de ulike trinnene.
Hvert trinn er stort sett bygd opp med flg. innhold:
- Hva er viktig i den aktuelle perioden og hvilke forutsetninger behøver utøveren
- O-teknikk (generelt, spesifikt for skog og sprint, analyse)
- Fysisk trening (utholdenhet, styrke, løpeteknikk, spenst og hurtighet)
- Mentale og taktiske elementer
- Den helhetlige utøveren (pubertet og kjønnsforskjeller, ernæring og kosthold, fair play, antidoping, miljø, totalbelastning m.m.)
- Trenerens rolle
For de som ønsker å gå mer i dybden på flere av områdene, så er det tatt med mer fagstoff og grundigere beskrivelse under «generell teori».
Nytt i denne utgaven av utviklingstrappa er beskrivelse av orientering som en aktivitet man kan ha glede av gjennom hele livet. Den omhandler de aller fleste utøvere som har orientering som sin aktivitet med varierende ambisjoner, og denne perioden kan starte når som helst i livet.
På forsiden av utviklingstrappa finner man en klikkbar utviklingsmodell og en meny i toppen . Lenger ned på forsiden kan man lese mer om bakgrunn, prosess, mål og hensikt.
Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger slik at utviklingstrappa både kan oppdateres jevnlig og være et levende produkt til beste for utvikling av orienteringsløpere og treningsmiljøer.
Få tilskudd til sprint- og skolegårdskart
Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Jan 2024
Din klubb kan få inntil kr. 22 500,- i støtte til å oppdatere eller tegne nye sprint- og skolegårdskart. Vi arrangerer også karttegnerkurs i februar og mars.
Din klubb kan få inntil kr. 22 500,- i støtte til å oppdatere eller tegne nye sprint- og skolegårdskart. Vi arrangerer også karttegnerkurs i februar og mars.
Så bli med på vårt skole- og rekrutteringsprosjekt i 2024. Alle klubber kan søke om:
- Tilskudd til nye eller oppdaterte skolegårdskart og sprintkart egnet for bruk i skoletiden
- Tilskudd til grønne turer (turO) egnet for bruk i skoletiden
- Kurs for skole
- Aktivitetskurs for klubb
Gå til søknadsskjema.
Se siste månedsinfo i skole- og rekrutteringsprosjektet. Her kan du blant annet lese mer om:
- Webinaret 24. januar der vi deler nyttig informasjon om skole- og rekrutteringsprosjektet 2024
- Ny søknadsrunde med frist 4. februar
- Karttegnerkurs, det første starter 24. februar
Vi takker Sparebankstiftelsen DNB for støtten som muliggjør videreføring og videreutvikling av prosjektet!
Digitale grunnkurs i løypetegning OCAD og Puple Pen
Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Jan 2024
Norges Orienteringsforbund inviterer til digitale grunnkurs i løypetegning OCAD og Purple Pen vinteren 2024.
Norges Orienteringsforbund inviterer til digitale grunnkurs i løypetegning OCAD og Purple Pen vinteren 2024. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra tilsvarende kurs som er arrangert de siste årene.
Følgende kurs kan du delta på:
- Kurs 2 Purple Pen, 30. Januar kl 1800 – 2200, invitasjon og påmelding HER
- Kurs 2 OCAD, 22. + 23. Januar kl 1800 – 2200, invitasjon og påmelding HER
Hvert av kursene har 20 plasser. Purple Pen-kurset går over 1 kveld, mens OCAD -kurset går over 2 kvelder.
Kursene foregår digitalt på plattformen Zoom. Alle må installerer programvare på sin PC/Mack og ha Zoom installert før kurset starter. Dette står forklart i invitasjonen.
Målgruppe/mål:
Alle over 14 år som vil lære å tegne løyper i Purple Pen og / eller OCAD og anvende verktøyene til løypetegning for trening, skole-o, tur-o og o-løp. Kursene er grunnleggende.
Påmelding til alle kursene gjøres via lenkene over til de respektive kurs. Samlet oversikt alle kurstilbud, HER
Påmeldingsfrist til det første kurset er 18. januar 2024.
Vi oppfordrer klubbene til å få med deltakere og håper det vil være god interesse for å lære seg løypetegning i orientering.
Mer informasjon om kursene finner du i invitasjonene: HER (Purple Pen) og HER (OCAD)
Attraktivt veteran-VM i ski-o i februar!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Jan 2024
Delta selv parallelt med verdenscupen i Estland.
Under fjorårets siste runde i verdenscupen i ski-o på Beitostølen var det veteran-VM i ski-o parallet.
Denne suksessen gjentas også i år, men nå med Estland som arrangørland.
Datoene det handler om for veteranene er 23. – 25. februar 2024.
Da kan en gå både sprint, lang- og mellomdistanse parallelt med at verdens aller beste ski-o løpere gjør unna sin siste verdenscuprunde for sesongen.
Mer informasjon ser du i Bulletin 2: her
Påmelding ordner du: her
Påmeldingsfrist 10. februar!
Bli med på webinar om skole- og rekrutteringsprosjektet!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Jan 2024
Benytt muligheten til å høre om prosjektets hovedområder i 2024!
Onsdag 24. januar 2024 kl. 20:00-21:15 inviteres det til webinar om skole- og rekrutteringsprosjektet.
Her vil det bli mulighet til å høre om prosjektets hovedområder i 2024.
Stikkord er:
-Tilskudd til tegning av nye kart og oppdatering av gamle kart, både skolegårdskart og sprintkart
-Tilskudd til grønne turer (Tur-o) egnet for bruk i skoletiden
-Tilskudd til unge karttegnere, 14-26 år
-Søknads- og rapporteringsrutiner
-Karttegnerkurs
-Promotering/Synlighet
Alle klubber som deltok i prosjektet i 2020-23 og alle klubber/kretser som vurderer å bli med i 2024 oppfordres til å melde på minst en deltaker - åpent for alle medlemmer i Norsk Orientering!
Alle klubber/kretser vil i forkant av webinaret motta mail med informasjon og søknadsskjema.
Se mer i invitasjonen: her
Påmelding gjøres: her
Påmeldingsfrist onsdag 24. januar 2024 kl.18:59!
Heimdal med landsdekkende tilbud for toppidrett orientering!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Jan 2024
Fra kommende skoleår får enda flere utøvere mulighet til å kombinere videregående skole med toppidrettssatsing innen orientering.
Heimdal videregående skole i Trondheim har fra kommende skoleår fått innvilget et landsdekkende tilbud for toppidrett orientering. Dette innebærer at søkere fra hele landet får mulighet til å bli tatt inn på like vilkår som søkere lokalt i Trondheim. Dette vil styrke tilbudet både på skolen, regionalt i Midt-Norge og nasjonalt, ved at enda flere utøvere kan få mulighet til å kombinere videregående skole med toppidrettssatsing innen orientering.
Elev på Heimdal VGS:
- Som elev på Heimdal VGS får du bli en del av et godt læringsmiljø på tvers av mange idretter. Du blir godt kjent med mange satsende utøvere fra de ulike idrettene og har muligheten til å skape nye vennskap med andre ungdommer som har lik interesse.
- Vi har tre treningsøkter i uka på skolen, i tillegg til flere klubbtreninger utenfor skoletid. De tre treningsøktene består normalt sett av en o-teknisk hardøkt, en økt med fokus på basisferdigheter og en langtur i ulike former. Øktene tilpasses de ulike treningsperiodene i løpet av skoleåret og legger stor vekt på forberedelse til viktige løp som norgescup og de store stafettene. Ut over den daglige treninga er det tilbud om å delta på flere årlige samlinger i regi av STOK, gjerne sammen med andre treningsmiljøer i Norge.
- Som utøver får du en trener som du kan forholde deg til når det gjelder treningstilpasninger, råd og veiledning.
- Faglig får du et godt grunnlag innenfor du ulike idrettsfagene. Du får muligheten til å kombinere det du lærer av teori med din egen praksis som utøver. I tillegg har du muligheten til å fordype deg i realfag, noe mange av o-løperne på Heimdal benytter seg av i dag.
- Idrettsfag med orientering toppidrett på Heimdal VGS er virkelig plassen å søke seg til dersom du ønsker å utvikle deg som orienteringsløper, samtidig som du får et godt faglig grunnlag for videre utdanning.
Dette er en god nyhet også for o-idretten i hele Norge:
- Det er virkelig en gledelig nyhet at Heimdal videregående skole i Trondheim har fått innvilget et landsdekkende tilbud for toppidrett orientering. Det viser at det jobbes bra med å utvikle et godt treningsopplegg og -miljø ved skolen til glede for mange satsende o-løpere i junioralder. Det er viktig for Norsk Orientering med et godt toppidrettstilbud for orientering ved flere videregående skoler rundt om i landet, sier president i Norges Orienteringsforbund, Leif Størmer.
(fortsetter under bildene)
Heimdal Videregående Skole:
Heimdal VGS har siden 2010 tilbudt orientering som fordypningsidrett. Tilbudet har siden oppstart utviklet seg til å bli et svært godt tilbud for å utvikle talentfulle orienteringsløpere i godt samarbeid med både NOF, Sør-Trøndelag Orienteringskrets, de lokale klubbene i Trondheim og Olympiatoppen Midt-Norge. Heimdal VGS har med dette bidratt sterkt til at Trondheim har vært et av landets ledende juniormiljø det siste tiåret. De siste årene har stadig flere tidligere elever ved Heimdal VGS tatt steget opp i den internasjonale senioreliten. Nå som Heimdal VGS har fått et landsdekkende tilbud er vi stolte av å kunne tilby denne muligheten til enda flere av landets lovende orienteringsungdommer.
Heimdal VGS er en offentlig skole som tilbyr blant annet videregående utdanningsprogram for idrettsfag med toppidrett orientering. Det tas hvert år inn totalt 90 elever på VG1 fordelt på idrettene orientering, langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, skøyter, håndball og futsal. Fra VG2 (andre skoleår) tilbys inntil 60 av 90 elever på idrettsfag mulighet til et 4-årig løp, noe som gir mulighet til å kombinere en toppidrettssatsing med både programfag fra idrett og realfag fra studiespesialisering. I dag er det totalt 21 orienteringsløpere på Heimdal VGS, med Terje Maroni og Håvard Sandstad Eidsmo som ansvarlige trenere.
Les mer om idrettsfag på Heimdal videregående skole her: https://web.trondelagfylke.no/heimdal-videregaende-skole/utdanningsprogrammer/studieforberedende-utdanningsprogram/idrettsfag/
(fortsetter under bildet)
Åpen skole:
Mandag 22. januar fra kl 18:00-20:00 er det åpen skole på Heimdal VGS, der 10.klassinger med foresatte kan komme for å se på skolen og besøke de utdanningsprogrammene de ønsker. Idrettskoordinator, Maj Helen Nymoen, vil holde en presentasjon av idrettsfag hver halvtime, og det blir mulighet for en omvisning i idrettsarealene og samtaler med lærere, trenere og elever på skolen.
Det er ikke behov for påmelding til åpen dag.
Har du ikke mulighet til å komme innom på åpen skole mandag 22. januar, men har spørsmål om vårt tilbud på Heimdal VGS orientering er det bare å ta kontakt; termar@trondelagfylke.no
Oversikt over alle støtte- og tilskuddsordninger innenfor idretten!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Jan 2024
Idrettsforbundet har samlet alle frister på ett sted.
Norges idrettsforbund har samlet alle frister for de ulike støtte- og tilskuddsordninger som er gunstige for idrettslag for 2024.
I tillegg finnes det en rekke andre ordninger som genererer penger til klubbkassene landet over. Vi har laget den totale oversikten over hvilke frister som gjelder for 2024.
Du kan se denne oversikten: her
Foreløpig saksliste til vårens forbundsting!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Jan 2024
Se hva som er på agenda 16. – 17. mars på Gardermoen.
Norges Orienteringsforbund avholder forbundsting på Quality Airport Hotel, Gardermoen 16.-17. mars 2024.
I henhold til forbundets lov er nå foreløpig saksliste offentliggjort, inklusive innkomne forslag.
Du kan se denne: her
Norge med 5. plass på dagens sprintstafett under student-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Jan 2024
Bare nesten under mesterskapets siste øvelse.
- Vi er passelig fornøyde, er ordvalget til Idunn Strand etter dagens sprintstafett under student-VM i skiorientering i Lenzerheide.
Da prater hun på vegne av seg selv og Teodor Mo Hjelseth – som ble nummer 5 på mesterskapets avgjørende øvelse.
- Det er bra, men ikke kjempebra, sier jenta fra Tromsø om den prestasjonen.
Det var Sverige 1 som vant klart, foran Sveits og Sverige 2 etter nesten 1 times konkurransetid, for Norges andreoppstilling – som altså ble nummer 5 – var det 40-tallet sekunder opp til siste medaljeplass:
- Med lange gaflinger i starten kom vi litt bak, og da ble vi gående mye alene – med en stor jobb å gjøre.
Den jobbe gjorde duoen Mo Hjelseth og Strand, og det var muligheter for medaljejubel mot slutten:
- Det var ved passering av et gjerde mot slutten av sisteetappe at sjansene til medalje røk.
Mo Hjelseth måtte av med skiene for å passere et gjerde, og da forsvant sølvvinner Sveits – sammen med medaljemulighetene – og det endte altså med 5. plass:
- Det ble litt nesten, er ordene Idunn Strand bruker.
Totalen for Norge i mesterskapet kan også beskrives med «nesten», da det ble bare en bronsemedalje og mye 4.- og 5. plasser.
- VM – som kommer neste uke i Ramsau - har hele tiden vært det største målet, og nå skal vi «bare» hvile oss i form til det.
Idunn Strand og Teodor Mo Hjelseth utgjorde Norge 2 i dagens sprintstafett. Norge 1 fikk ikke tellende resultat etter en feilstempling på 3. etappe.
Resultat:
1 |
|
|
| 57:17 (1) | |
2 |
|
|
| 59:49 (2) | |
3 |
|
|
| 60:02 (3) | |
4 |
|
|
| 60:40 (4) | |
5 | I STRAND, MO HJELSETH |
|
|
| 60:43 (5) |
6 |
|
|
| 64:32 (6) |
Øvrig norsk:
- | S STRAND, Fredrikse AAS |
|
|
| felst. |
Suksess med innendørs-o i Stokke!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Jan 2024
17 klubber fra Oslo i nord til Stavanger i vest deltok i helga.
Over og under: Action innendørs! Alle foto: Rita Lamo Raastad
17 klubber fra Oslo i nord til Stavanger i vest, og over 100 deltakere var med da Stokke i helga arrangerte innendørs-o!
Terrenget (de to skolebyggene) er i utgangspunktet enkle, men med innlagte sperringer og enveiskjøringer viste det seg å bli utfordrende nok for løperne.
Kartet var tegnet ut fra bygningenes branntegninger, så noen målestokk er vanskelig å kvanifisere. Og for å få plass på et A3-ark, ble bygningene forskjøvet i forhold til hverandre. Det sto løypelengder på postbeskrivelsene, men disse var neppe noe i nærheten av virkelig løypelengde. (se kart nedenfor).
Etter løpet var det pizza og quiz, også det med stor deltakelse.
2 Kommentarer
Idunn Strand og Mo Hjelseth med 5. plasser på mellomdistansen under student-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Jan 2024
Sekunder fra norske medaljer under mesterskapets siste individuelle øvelse.
Over og under: Idunn Strand og Teodor Mo Hjelseth var best av de norske løperne under dagens mellomdistanse på student-VM i ski-o med 5. plasser.
- Det er litt blandet, innleder Idunn Strand på spørsmål om følelsen etter dagens fellesstart over mellomdistanse under student-VM i ski-o.
Bakgrunnen til at jenta fra Tromsø føler det slik er at en prestasjon som resulterer i 5. plass under student-VM isolert sett er bra, men det manglet i dag bare 4 sekunder fra den norske jenta og opp til siste pallplass.
- Jeg er fornøyd med løpet, fortsetter Idunn – før forteller hvor kampen om den siste medaljen ble avgjort:
- På vei inn i 3. siste post hadde jeg tatt igjen den finske jenta som ble nummer 3, men der ble det en krasj i løssnøen. Da mistet jeg muligheten til å kjempe om medalje.
Dermed ble medaljefordelingen under mellomdistansen Elin Schagerström - som tok sitt 3. gull av tre mulige, foran Eliane Deininger og Maria Hoskari.
Idunn Strand var – med sin 5. plass – best av de norske løperne.
- Jeg er fornøyd med løpet mitt. Det var en gjennomføring uten store feil, oppsummerer hun.
Synne Strand ble nummer 7, Åsne Haavengen nummer 9 og Ane Sofie Krogh nummer 11 i det som var siste individuelle konkurranse under mesterskapet i Lenzerheide.
I herreklassen var Teodor Mo Hjelseth best av de norske løperne – med 5. plass i konkurransen som ble vunnet av Nicola Müller, med Jonatan Ståhl på sølvplass og Severin Müller på bronseplass.
I morgen avsluttes student-VM i ski-o med sprintstafett.
Resultater:
Herrer:
1 | Nicola MÜLLER |
|
|
|
|
|
|
|
| 37:16 (1) |
2 | Jonatan STÅHL |
|
|
|
|
|
|
|
| 37:29 (2) |
3 | Severin MÜLLER |
|
|
|
|
|
|
|
| 38:44 (3) |
4 | Gian-Andri MÜLLER |
|
|
|
|
|
|
|
| 38:50 (4) |
5 | Teodor Mo HJELSETH |
|
|
|
|
|
|
|
| 38:50 (5) |
6 | Corsin BOOS |
|
|
|
|
|
|
|
| 39:34 (6) |
Damer:
1 | Elin SCHAGERSTRÖM |
|
|
|
|
|
|
|
| 38:39 (1) |
2 | Eliane DEININGER |
|
|
|
|
|
|
|
| 40:56 (2) |
3 | Maria HOSKARI |
|
|
|
|
|
|
|
| 41:12 (3) |
4 | Anna AASA |
|
|
|
|
|
|
|
| 41:16 (4) |
5 | Idunn STRAND |
|
|
|
|
|
|
|
| 41:17 (5) |
6 | Elsa HERMANSSON |
|
|
|
|
|
|
|
| 41:17 (6) |
7 | Synne STRAND |
|
|
|
|
|
|
|
| 41:17 (7) |
Øvrige norske:
9 | Åsne HAAVENGEN | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 41:20 (9) | +02:41 | |
11 | Ane Sofie KROGH | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 41:23 (11) | +02:43 | |
15 | Isak Sören JONSSON | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 42:42 (15) | +05:25 | |
18 | Birgit Dorthea K MADSLIEN | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 44:43 (18) | +06:03 | |
22 | Henning STRAND | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 44:59 (22) | +07:42 | |
22 | Ragnhild Mathea HELMERSEN | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 50:11 (22) | +11:32 | |
23 | Henrik Fredrikse AAS | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| 45:40 (23) | +08:24 | |
- | Eirik FROST | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| felst. | ||
- | Ole Gunnar Klepp MADSLIEN | Norwegian Univ. of Science and Technology |
| felst. |
WANG Toppidrett Oslo inviterer til åpen trening og åpen dag!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Jan 2024
Benytt mulighetene 17.- og 24. januar til å bli kjent med skolens tilbud.
Over og under: Wang elever i aksjon!
WANG Toppidrett Oslo inviterer til åpen trening og åpen dag!
Åpen trening:
Onsdag 17.01. klokka 08:30 er ungdomsskoleelever som vurderer å søke på WANG Toppidrett Oslo til sommeren invitert til en åpen trening. Det blir en rolig sprint-o økt med fokus på effektiviteten i kartlesinga.
Oppmøte er her på WANG treningssenter.
På treningssenteret kan man legge fra seg sekker og bruke dusjene etter økta. Økta avsluttes senest kl 10:00. For å ha på plass riktig antall kart ber vi dere om å melde dere på ved å sende en epost til bojan.blumenstein@wang.no innen mandag 15.01.
Åpen dag:
Onsdag 24.01. klokka 17:00 – 20:00 er det åpen dag på WANG Toppidrett Oslo. Denne finner sted på skolen i Hansteens gate 8.
Her kan du møte både trenere, rektor, elever og lærere. Rektor Vilhelm Lae og toppidrettssjef Kristian Gilbert introduserer dagen med en presentasjon om skoletilbudet.
Denne presentasjonen kan man være med på enten kl 17:00, 18:00 eller 19:00. Deretter (eller før) er det bare å oppsøke oss trenere og lærere fra fagseksjonene man er interessert i eller bare se seg litt rundt på skolen. Både elever og foresatte er invitert. Ikke noe behov for påmelding til åpen dag. Bare å komme innom når det passer.
Søknadsportalen til WANG Toppidrett Oslo åpner mandag 15.01. Følg med på hjemmesida til informasjon om søknadsprosessen.
Vi gleder oss til å møte dere på enten åpen trening, åpen dag eller begge deler!
Har du noe spørsmål er det bare å ta kontakt!
Bli med på trener-1 kurs!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Jan 2024
Innlandet o-krets inviterer til kurs for å få inspirasjon til treninger og aktiviteter.
Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med Innlandet o-krets til trener 1 kurs vinter 2024.
- Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar. Se invitasjon HER
Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.
Mål med kurset:
Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år.
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.
Forkunnskaper:
Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.
Påmelding til kurset gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter:
https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2 (velg Trener-1 kurset i Innlandet)
Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no
Synne Strand med 4. plass på jaktstarten under student-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Jan 2024
Teodor Mo Hjelseth nummer 8 og Aslak Heimdal med 10. plass på dagens jaktstart.
Over: Synne Strand gikk inn til 4. plass på dagens jaktstart under student-VM i ski-o.
- Det er alltid surt når du ser medaljen ryker rett før nesa på deg, sier Synne Strand etter dagens 4. plass under jaktstarten på student-VM i skiorientering i sveitsiske Lenzerheide.
Den norske jenta gikk ut som nummer 3 – etter bronse på gårsdagens sprint, men måtte altså i dag konstatere at det ikke ble nye medalje å ta med hjem til peishylla i Lier.
- Jeg så den sveitsiske jenta – som tok bronsen – de siste 400 meterne, og prøvde å gi alt jeg hadde, men det var akkurat ikke nok, konstaterer Strand.
Det var Delia Giezendanner som dermed kunne juble for bronsemedalje, bak gullvinner Elin Schagerström og sølvvinner Eliane Deininger.
For Norge – og Synne Strand – ble det dessverre medaljeløst:
- Jeg følte meg litt «seigere» i kroppen i dag enn i går, og hadde ikke så mye å gå med, forklarer den norske jenta – som likevel evner å se bak plasseringen:
- Etter 3.- og 4. plass på de to første konkurransene her, må jeg si meg fornøyd når en tar i betraktning at jeg ikke har noen medaljer fra student-VM tidligere.
Da er en ennå bare halvveis i mesterskapet. På mandag venter fellesstart over mellomdistanse, før en avslutter med sprintstafett på tirsdag:
- Jeg tar en rolig løpetur i morgen, for å få litt andre bevegelsesformer enn skigåing, så håper jeg at det også gir overskudd til mandag.
Går du for ny medalje da?
- Jeg håper jeg kan være med i medaljekampen, men det blir tøft.
I herreklassen gikk medaljene på dagens jaktstart til Nicola Müller som vant foran Aapo Viipola og Jan Lauenstein.
Her var Teodor Mo Hjelseth og Aslak Heimdal best av de norske løperne med henholdsvis 8.- og 10. plass.
Resultater:
Damer:
1 | Elin SCHAGERSTRÖM | 30:33 (1) | ||||||||
2 | Eliane DEININGER | 31:44 (2) | ||||||||
3 | Delia GIEZENDANNER | 33:00 (3) | ||||||||
4 | Synne STRAND | 33:03 (4) | ||||||||
5 | Nina KÄRNÄ | 33:48 (5) | ||||||||
6 | Maria HOSKARI | 33:51 (6) |
Herrer:
1 | Nicola MÜLLER | 28:32 (1) | ||||||||
2 | Aapo VIIPPOLA | 30:05 (2) | ||||||||
3 | Jan LAUENSTEIN | 30:15 (3) | ||||||||
4 | Olle Ilmar JAAMA | 30:55 (4) | ||||||||
5 | Severin MÜLLER | 30:56 (5) | ||||||||
6 | Gustav JONSSON | 30:57 (6) |
Øvrige norske:
8 | Teodor Mo HJELSETH | Norwegian Univ. of Science and Technology | 32:01 (8) | +03:29 | ||
10 | Aslak HEIMDAL | Norwegian Univ. of Science and Technology | 32:34 (10) | +04:02 | ||
12 | Åsne HAAVENGEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 35:42 (12) | +05:09 | ||
13 | Ane Sofie KROGH | Norwegian Univ. of Science and Technology | 36:18 (13) | +05:45 | ||
15 | Birgit Dorthea K MADSLIEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 36:54 (15) | +06:21 | ||
17 | Ole Gunnar Klepp MADSLIEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 34:38 (17) | +06:06 | ||
21 | Henrik Fredrikse AAS | Norwegian Univ. of Science and Technology | 35:36 (21) | +07:04 | ||
21 | Ragnhild Mathea HELMERSEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 43:46 (21) | +13:13 |
- | Eirik FROST | Norwegian Univ. of Science and Technology | felst. | |||
- | Henning STRAND | Norwegian Univ. of Science and Technology | felst. | |||
- | Idunn STRAND | Norwegian Univ. of Science and Technology | ej start |
Synne Strand med bronse på student-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Jan 2024
«Utrolig moro!»
Over: Synne Strand gikk inn til bronse på dagens sprint under student-VM i skiorientering i Lenzerheide i Sveits.
- Jeg er godt fornøyd, sier Synne Strand etter dagens sprint under student-VM i ski-o i Lenzerheide.
Dette med god grunn da jenta fra Lierbygda gikk inn til 3. plass – og bronsemedalje – under mesterskapets åpningsdistanse, hvor hun skred rutinert til verket:
- Jeg hadde en kontrollert åpning, for ikke å få syre til startpost. Det er ganske viktig her i høyden. Til 8. post fikk jeg en liten sving, men derfra til mål gikk det bra. I tillegg fikk jeg en god «kutt» til 11. post, forteller hun selv om veien til pallen.
Allerede i innløpet skjønte hun at det kunne bli «noe stort»:
- Hele resten av laget sto og heiet på meg, slik at jeg «pushet» alt jeg hadde.
Dermed var det bare svenske Elin Schagerström og sveitsiske Eliane Deininger som var bedre enn henne til slutt.
- Veldig moro. Det er min første medalje på student-VM, og det er gøy å lykkes, sier dagens norske medaljevinner.
Åsne Haavengen fulgte opp med 4. plass og Idunn Strand ble nummer 10, mens Aslak Heimdal og Teodor Mo Hjelseth gikk inn til henholdsvis 7.- og 9. plass i herreklassen.
Her var det Jonatan Ståhl fra Sverige som vant foran Nicola Müller fra Sveits og finske Aapo Viipola.
Dagens sprint danner utgangspunkt for morgendagens jaktstart:
- Det er bare å gå ut og jakte. Jeg har samme plan for morgendagen som i dag; en kontrollert åpning, slik at jeg ikke blir stiv for tidlig. I tillegg blir det nok mye poster, så det gjelder å holde tunga rett i munnen, sier Synne Strand om sine planer for morgendagen.
Under dagens sprint var det lite å si verken på plan eller gjennomføring, som altså ga betalt i bronse.
Resultater:
Damer:
1 | Elin SCHAGERSTRÖM | 12:18 (1) | |||||
2 | Eliane DEININGER | 13:05 (2) | |||||
3 | Synne STRAND | 13:19 (3) | |||||
4 | Delia GIEZENDANNER | 13:46 (4) | |||||
4 | Åsne HAAVENGEN | 13:46 (4) | |||||
6 | Andreya DYAKSOVA | 13:48 (6) |
Herrer:
1 | Jonatan STÅHL | 10:43 (1) | |||||
2 | Nicola MÜLLER | 10:44 (2) | |||||
3 | Aapo VIIPPOLA | 10:48 (3) | |||||
4 | Corsin BOOS | 11:13 (4) | |||||
5 | Olle Ilmar JAAMA | 11:24 (5) | |||||
6 | Gustav JONSSON | 11:27 (6) | |||||
7 | Aslak HEIMDAL | 11:30 (7) |
Øvrige norske:
9 | Teodor Mo HJELSETH | Norwegian Univ. of Science and Technology | 11:37 (9) | +00:54 | ||
10 | Idunn STRAND | Norwegian Univ. of Science and Technology | 14:39 (10) | +02:21 | ||
15 | Ane Sofie KROGH | Norwegian Univ. of Science and Technology | 15:28 (15) | +03:10 | ||
17 | Eirik FROST | Norwegian Univ. of Science and Technology | 12:07 (17) | +01:24 | ||
17 | Birgit Dorthea K MADSLIEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 15:38 (17) | +03:20 | ||
22 | Ole Gunnar Klepp MADSLIEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 12:47 (22) | +02:04 | ||
23 | Ragnhild Mathea HELMERSEN | Norwegian Univ. of Science and Technology | 17:47 (23) | +05:29 | ||
26 | Henning STRAND | Norwegian Univ. of Science and Technology | 13:26 (26) | +02:43 |
Landslagssamling på Tenerife: Bra trening i fine temperaturer!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Jan 2024
God start start på det nye året for våre landslagsløpere.
Over og under: Tobias Alstad – og resten av det norske landslaget – har hatt gode treningsdager på Tenerife.
- Det har vært veldig bra, sier Tobias Alstad.
Unggutten ser tilbake på 10 dager med landslaget på treningssamling på Tenerife.
- Fint overnattingssted, gode kart, bra økter og gode muligheter til restitusjon, fortsetter karen som er på vei inn mot sin andre sesong i seniorklassen.
Den første som landslagsmann:
- Om jeg skal sammenlikne med hvordan jeg lå an i fjor på denne tiden, så er det mye bedre nå, sier han på utfordringen om å tenke ett år tilbake i tid.
- Da hadde jeg akkurat begynt å løpe igjen etter et tretthetsbrudd , mens nå har jeg løpt hele høsten, fortsetter Frol-løperen.
Og i matching mot landslagskollegaer i 25 varmegrader de siste dagene har han også stått seg bra:
- Jeg var med på oppstartsamling i fjor høst også - i tillegg til denne samlingen, og det fungerer bra. Både sportslig og sosialt.
Trønderen ønsker helst å prate i form av prestasjoner i løypa - og der er målbildet klart:
- Slik sesongen i år er lagt opp blir det sprintfokus i vår, med mål om verdenscup - og kanskje VM, før det blir fokus på skogsorientering til høsten.
- Da er det EM og NM på hjemmebane som er de store målene.
Store mål, og på veien dit er det en klar plan:
- Nå blir det et par uker hjemme i Trondheim, før jeg skal på en samling til Madrid. Deretter blir det samling med klubben i Tsjekkia i påsken, med reise direkte til en ny samling med landslaget i EM-relevant terreng i Ungarn.
Med et slikt samlingsopplegg kan en tåle om det blir noen løpesteg på snøføre hjemme i Trondheim «mellom slagene»:
- Jeg er ganske avslappet og tålmodig. Ennå er det lenge til sesongstart.
Et uomtvistelig faktum, men det er nok hevet over enhver tvil at både Tobias og resten av gjengen på landslaget ser frem mot «nylonføre» og konkurransesesongen etter perfekte forhold og gode treningsdager på Tenerife!
Se noen av øktene på Tenerife i Livelox: her
Student-VM i ski-o innleder den internasjonale ski-o sesongen!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Jan 2024
«Viktig mål for de nest beste – steg på veien for VM-løperne!»
Over: Synne Strand er en av løperne på det norske laget.
I morgen innledes student-VM i skiorientering i sveitsiske Lenzerheide.
Dette mesterskapet med til sammen - 105 deltakere fra 14 nasjoner – er samtidig også de første internasjonale ski-o konkurransene denne sesongen.
Norge stiller med 13 løpere i dette mesterskapet – 7 herrer og 6 damer.
- I dette mesterskapet er ambisjonene litt todelt, sier landslagstrener i skiorientering, Christian Hohl.
Forklaringen bak dette ligger i sammensetningen av den norske troppen, som er en blanding av det en må kunne kategorisere som rutinerte mesterskapsløpere – med VM-deltakelse seinere i måneden som sesongens hovedmål – og unge og lovende løpere som ikke har nevneverdig erfaring med representasjonsoppgaver i seniorklassen å vise til:
- De beste, som er medaljekandidater i VM tar student-VM mer som oppladning til «hoved-VM», mens de nest beste har student-VM som et stort mål. Dette gjelder spesielt de som ikke er tatt ut til «hoved-VM».
Dette innebærer for VM-løperne også noen tilpasninger i løpet av det som til sammen blir 4 konkurransedager i Lenzerheide:
- Av «VM-løperne» vil flere stå over noen distanser på student-VM, for å få en best mulig oppladning til VM. For dem er høydeakklimatisering og o-tekniske tilpasninger til mellomeuropeisk ski-o i fokus.
Med dette i bakhodet blir det også krevende å utbasunere en felles målsetning for den norske troppen:
- Hva gjelder plasseringer har vi ikke noen klare målsetninger, er ordvalget til Hohl.
Når det er sagt, er det hevet over tvil at de norske løperne garantert vil være å se i toppen alle de fire konkurransedagene.
Det innledes med sprint i morgen, deretter er det jaktstart med bakgrunn i resultatene på sprinten, før det fortsetter med mellomdistanse (fellesstart) på mandag og avsluttes med sprintstafett på tirsdag.
Program:
Fredag 12. januar – sprint
Lørdag 13. januar – jaktstart
Mandag 15. januar – mellomdistanse (fellesstart)
Tirsdag 16. januar - sprintstafett
Norges lag:
Herrer:
Henrik Fredriksen Aas, Asker SK
Eirik Frost, Alta OL
Aslak Heimdal, Konnerud IL
Isak Jonsson, NTNUI
Ole Gunnar Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Teodor Mo Hjelseth, Nydalens SK
Henning Strand, IL BUL Tromsø
Damer:
Åsne Haavengen, Kongsberg OL
Ragnhild Mathea Helmersen, Fet OL
Ane Sofie Krogh, Oppsal IL
Birgit Dorthea Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Idunn Strand, IL BUL Tromsø
Synne Strand, Lierbygda OL
Du kan følge mesterskapet live via linkene nedenfor. Her blir det oppdatert med live resultat:
2024-01-16 | |
2024-01-15 | |
2024-01-13 | |
2024-01-12 |
Følg student-VM i skiorientering live!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Jan 2024
Student-VM i skiorientering som innledes med sprint på fredag i Lenzerheide i Sveits har til sammen 105 deltakere fra 14 nasjoner.
Norge stiller med 13 utøvere i dette mesterskapet som etter sprinten fortsetter med jaktstart, mellomdistanse og sprintstafett i dagene frem mot tirsdag.
Dette kan du følge live via linkene nedenfor.
Program:
Fredag 12. januar – sprint
Lørdag 13. januar – jaktstart
Mandag 15. januar – mellomdistanse (fellesstart)
Tirsdag 16. januar - sprintstafett
Du kan følge mesterskapet live via linkene nedenfor. Her blir det oppdatert med live resultat:
2024-01-16 | ||
2024-01-15 | ||
2024-01-13 | ||
2024-01-12 |
Norges lag:
Herrer:
Henrik Fredriksen Aas, Asker SK
Eirik Frost, Alta OL
Aslak Heimdal, Konnerud IL
Isak Jonsson, NTNUI
Ole Gunnar Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Teodor Mo Hjelseth, Nydalens SK
Henning Strand, IL BUL Tromsø
Damer:
Åsne Haavengen, Kongsberg OL
Ragnhild Mathea Helmersen, Fet OL
Ane Sofie Krogh, Oppsal IL
Birgit Dorthea Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Idunn Strand, IL BUL Tromsø
Synne Strand, Lierbygda OL
Bli med på digitalt trener-2 kurs, del 1
Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Jan 2024
Norges Orienteringsforbund i samarbeid med Norges Friidrettsforbund, og Norges Triatlonforbund har gleden av å invitere til trener-2 kurs, fellesidrettslige emner, del 1. Vi samarbeider om kuret både for å effektivisere og fordi vi opplever at erfaringsutvekslingen på tvers av idrettene har stor verdi.
Digitalt kurs, DEL 1
Kurset starter onsdag 24. januar og blir gjennomført digitalt. Vi har gode erfaring fra tilsvarende kurs med digital gjennomføring de siste årene der deltakerne var godt fornøyde med utbyttet av kurset.
Målgruppen for Trener 2 er primært trenere som arbeider med ungdom og juniorutøvere (15-20 år). Seniortrenere har også stor nytte av kurset.
Vi oppfordrer spesielt kvinner til å delta.
Påmelding gjøres: her
Påmeldingsfrist 11. januar 2024
Se flere detaljer i innbydelsen HER
O-spesifikke emner, DEL 2
Vi planlegger å gjennomføre del 2 i kurset som fysisk kurs i Oslo, høsten 2024. Dato foreløpig ikke bestemt, men vi sikter inn på en helg i slutten av oktober.
Det vil komme egen innbydelse til denne delen av kurset.
WANG Toppidrett Oslo inviterer til åpen trening og åpen dag!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Jan 2024
Benytt mulighetene 17.- og 24. januar til å bli kjent med skolens tilbud.
Over og under: Wang elever i aksjon!
WANG Toppidrett Oslo inviterer til åpen trening og åpen dag!
Åpen trening:
Onsdag 17.01. klokka 08:30 er ungdomsskoleelever som vurderer å søke på WANG Toppidrett Oslo til sommeren invitert til en åpen trening. Det blir en rolig sprint-o økt med fokus på effektiviteten i kartlesinga.
Oppmøte er her på WANG treningssenter.
På treningssenteret kan man legge fra seg sekker og bruke dusjene etter økta. Økta avsluttes senest kl 10:00. For å ha på plass riktig antall kart ber vi dere om å melde dere på ved å sende en epost til bojan.blumenstein@wang.no innen mandag 15.01.
Åpen dag:
Onsdag 24.01. klokka 17:00 – 20:00 er det åpen dag på WANG Toppidrett Oslo. Denne finner sted på skolen i Hansteens gate 8.
Her kan du møte både trenere, rektor, elever og lærere. Rektor Vilhelm Lae og toppidrettssjef Kristian Gilbert introduserer dagen med en presentasjon om skoletilbudet.
Denne presentasjonen kan man være med på enten kl 17:00, 18:00 eller 19:00. Deretter (eller før) er det bare å oppsøke oss trenere og lærere fra fagseksjonene man er interessert i eller bare se seg litt rundt på skolen. Både elever og foresatte er invitert. Ikke noe behov for påmelding til åpen dag. Bare å komme innom når det passer.
Søknadsportalen til WANG Toppidrett Oslo åpner mandag 15.01. Følg med på hjemmesida til informasjon om søknadsprosessen.
Vi gleder oss til å møte dere på enten åpen trening, åpen dag eller begge deler!
Har du noe spørsmål er det bare å ta kontakt!
Ønsker du skadeforsikring for 2024 sesongen?
Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Jan 2024
Alle medlemmer, 13 år og eldre, i norske orienteringsklubber kan nå tegne skadeforsikring for 2024 til gode vilkår.
Alle medlemmer i norske orienteringsklubber kan nå tegne skadeforsikring for 2024, til gode vilkår.
Forsikringen er frivillig, og er tilgjengelig for alle medlemmer fra 13 år og eldre. (For utøvere til og med 12 år gjelder NIFs barneidrettsforsikring.)
Forsikringen koster kr 1190,- pr år og gir tilvarende dekning som både skiforbundets og friidrettsforbundets utvidete lisenser.
Forsikringen gir utøver dekning med svært rask behandlingstid. Utredning og behandling du ellers måtte ha bekostet selv, dekkes mot egenandel.
Se vilkår og kjøp utøverforsikring 2024 HER
Adresse til landingsside for kjøp av forsikring: https://www.minidrett.no/lisens/cmrpqpmf0001kd7c70jg
På tide å tenke sesongforberedelser – ha utstyret på plass til sesongstart!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Jan 2024
Sett de samme kravene til din bekledning som det norske landslaget – velg NONAME!
Norges beste o-løpere og landslaget vårt bestiller i disse dager nytt konkurranse og treningstøy fra NONAME. Spennende og morsomme dueller skal utkjempes for Norge i år, hvor de små marginene kan avgjøre.
Utøverne må blø for drakta. Tryggheten om at den ser rask ut, føles raskest og har solid kvalitet er grunnleggende.
Vi er trygge på at NONAME kan levere varene. Og dette er et stolt samarbeid som har vart mer enn 10 år!
Det er ingen grunn til at ikke klubben din og du selv skal ha de samme kravene som de norske landslagsløperne. I tillegg tilbyr NONAME enkle og smidige bestillings- og leveringsløsninger, særdeles konkurransedyktige priser og lekre design – helt etter ditt eget ønske.
Ta kontakt med oss i NONAME og par@nonamesport.com / +47 453 44 261, Pär Olofsson, for en hyggelig prat.
NONAME er selvsagt ISO- og miljøsertifisert.
I 2024 feirer også NONAME 25 års jubileum.
Sterkt norsk lag klar for ski-o VM!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Jan 2024
15 løpere utgjøre den norske troppen til mesterskapet i Ramsau.
Norges Orienteringsforbund, ved landslagstrener i skiorientering Christian Hohl, har tatt ut laget til VM i skiorientering i Ramsau i Østerrike i slutten av januar.
Laget består av 7 damer og 8 herrer hvor sammenlagtvinner i fjorårets verdenscup – Jørgen Baklid – er den største forhåndsfavoritten.
Mesterskapet i Ramsau streames både på direktesport.no (Amedia) og hos langrenn.com, dermed kan alle følge hvert eneste stavtak under konkurransene fra 23. – 27. januar.
Program:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – jaktstart
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – sprintstafett
Hjemmesiden til mesterskapet
Damer senior:
Evine Westli Andersen, Løten OL
Åsne Haavengen, Kongsberg OL
Ane Sofie Krogh, Oppsal
Birgit D. Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Idunn Strand, IL BUL-Tromsø
Synne Strand, Lierbygda OL
Anna Ulvensøen, Nydalens SK
Herrer senior:
Henrik Fredriksen Aas, Asker SK
Jørgen Baklid, Konnerud IL
Vegard Gulbrandsen, NTNUI
Aslak Heimdal, Konnerud IL
Teodor Mo Hjelseth, Nydalens SK
Isak Jonsson, NTNUI
Styrk Hundseid Kamsvåg, Konnerud IL
Bjørnar Kvåle, Hadeland OL
12 løpere uttatt til junior-VM i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Jan 2024
6 jenter og 6 gutter klar for mesterskapet i Ramsau slutten av januar.
Over: Ingeborg Roll Mosland er en av løperne som skal delta på junior-VM.
Etter siste uttaksløp under Ski-o-Treff i helgen er Norges lag til junior-VM i skiorientering tatt ut.
6 jenter og 6 gutter får mulighetene til å delta under mesterskapet i Ramsau i Østerrike.
Mesterskapet går parallelt med senior-VM.
Program:
Tirsdag 23. januar – sprint
Onsdag 24. januar – langdistanse (fellesstart)
Fredag 26. januar – mellomdistanse
Lørdag 27. januar – stafett
Norges lag:
Damer junior:
Marie Kravdal, Gjø-Vard OL
Ingeborg Roll Mosland, Oppsal IL
Marie Scheele, Nydalens SK
Ida Øverli Støen, Lillehammer OK
Eira Skaarer Wiklund, Nydalens SK
Minna Sofie Wingstedt, Halden SK
Herrer junior:
Axel Aalde, Nydalens SK
Martin Christoffer Borg, Koll IL
Eirik Frost, Alta OL
Lars Lien, Gjø-Vard OL
Ole Gunnar Kleppa Madslien, Lillehammer OK
Andreas Myrvold Skovlyst, Kongsberg OL
Forbundet inviterer til vintersamling for juniorer i Slovenia!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Jan 2024
Mye god o-teknisk trening fra 26. februar – 3. mars.
Over og under: Mye artig og krevende terreng venter under samlingen i Slovenia.
Norges Orienteringsforbund organiserer årets åpne vintersamling for alle som er juniorløpere i 2024 mandag 26. februar til søndag 3. mars.
Forbundet organiserer overnatting inkludert måltider og treningsopplegg for alle. tillegg det selvfølgelig bli tilrettelagt treningsopplegg for alle deltakere.
Samlingen vil tilby et flott treningsopplegg i kule orienteringsterreng!
Reise til Slovenia og transport til og fra økter er klubber/skoler/treningsgrupper ansvarlig for selv.
Det er plass til maks 125 personer på hotellet. Dersom taket på 125 påmeldinger blir nådd, lages en reserveliste hvor de som meldte seg på først av disse, vil få tilbud om plass på samlingen ved forfall.
Mer detaljert informasjon om samlingen og link til påmelding: her
Påmeldingsfrist: tirsdag 9. januar 2024!
Dagens Norgescupløp i ski-o er avlyst på grunn av kulde!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Jan 2024
19 – 22 minusgrader i løpsterrenget setter en stopper for dagens renn.
Kulden setter en stopper for dagens renn under Ski-o-Treff på Skei.
Da det var mellom -19 og -22 grader i løpsterrenget, måtte en avlyse dagens konkurranse.
Løperne ble gitt mulighet til å trene i løypene, med oppfordring om å kle seg godt.
Mer informasjon: her
Neste konkurranse i Norgescupen i skiorientering blir da ikke før første helgen i februar, men før den tid skal de aller beste konkurrere internasjonalt både på VM, student-VM og junior-VM.
Hattestad Kristensen, Nygård Fagervold, Lysheden-Vogt, Holte Fjeldstad, Juliussen og Scheele Hovedløpsvinnere i ski-o!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 6. Jan 2024
Kald fornøyelse for ungdommen på Skei i dag.
Over: Helene Scheele vant Hovedløpet i eldste klasse for jenter (D16) i dag. Arkivfoto
I skikkelig vinterkulde, hvor løypene var forkortet med tanke på å unngå de kaldeste områdene i terrenget, var det Alf Hattestad Kristensen, Sigve Nygård Fagervold, Jonatan Herman Lysheden-Vogt, Kaja Holte Fjeldstad, Anna Strøm Juliussen og Helene Scheele som på den beste måte klarte å få fart på skiene kombinert med flyt i o-teknikken i den grad at de kunne juble for seier i Hovedløpsklassene.
I 14-års klassen for herrer vant Alf Hattestad Kristensen foran Håkon Fenne Ingierd og Tim Aursand.
Hos de 15 år gamle gutta var det Sigve Nygård Fagervold som vant foran Karl Oraug Rygh og Alfred Teig.
I den eldste hovedløpsklassen for gutta – H16 – vant Jonatan Herman Lysheden-Vogt foran Frode Wallberg og Boye Wangensteen.
I yngste hovedløpsklasse for jenter – D14 - var det Kaja Holte Fjeldstad som vant foran Solveig Skoglund Leithe og Maren Bleken Rud.
I D15 var Anna Strøm Juliussen best – og vant – foran Magnhild Kleppa Madslien og Silje Taraldlien.
Hos de eldste «Hovedløpsjentene» - i D16 – var det Helene Scheele som var best, og vant, foran Henni Hattestad Kristensen og Ingrid Merete Jebsen.
Seniorklassene i dagens Norgescupløp ble vunnet av Anna Ulvensøen og Jørgen Baklid, mens Ingeborg Roll Mosland og Lars Lien vant juniorklassene.
I morgen er det nytt Norgescupløp fra samme arena.
Resultater:
H 14 HL 2,9 km | |||||
# | Navn | Klubb | Tid | Diff | m/km |
1 | Alf Hattestad Kristensen | Heming Orientering | 20:53 | +0:00 | 7:09 |
2 | Håkon Fenne Ingierd | Bækkelagets SK | 21:36 | +0:43 | 7:23 |
3 | Tim Aursand | Malvik IL | 23:17 | +2:24 | 7:58 |
4 | Leo Benjamin Morgan | Malvik IL | 23:23 | +2:30 | 8:00 |
5 | Mathis Renard | Kongsberg OL | 24:35 | +3:42 | 8:25 |
6 | Ted Boström | Konnerud IL | 25:35 | +4:42 | 8:45 |
7 | Mark Fey | Nydalens SK | 26:37 | +5:44 | 9:06 |
8 | Magnus Syversen Gihle | Oppsal Orientering | 36:45 | +15:52 | 12:35 |
- | Iver Aarseth | Nydalens SK | disket |
| |
H 15 HL 3,2 km | |||||
# | Navn | Klubb | Tid | Diff | m/km |
1 | Sigve Nygård Fagervold | Asker Skiklubb | 22:37 | +0:00 | 6:58 |
2 | Karl Oraug Rygh | Nydalens SK | 23:11 | +0:34 | 7:09 |
3 | Alfred Teig | Nydalens SK | 27:42 | +5:05 | 8:32 |
4 | Jonas Hirsch | Bækkelagets SK | 28:01 | +5:24 | 8:38 |
5 | Ville Emil Wingstedt | Halden SK | 29:22 | +6:45 | 9:03 |
6 | Aksel Tonjer Fingarsen | Elverum OK | 29:39 | +7:02 | 9:09 |
7 | Emil Engh Sagvold | OL Toten-Troll | 29:45 | +7:08 | 9:10 |
8 | Aleksander Andenæs | Asker Skiklubb | 39:43 | +17:06 | 12:15 |
9 | Gaute Fuglseth Olsen | Asker Skiklubb | 44:41 | +22:04 | 13:47 |
H 16 HL 4,5 km | |||||
# | Navn | Klubb | Tid | Diff | m/km |
1 | Jonatan Herman Lysheden-Vogt | Konnerud IL | 27:42 | +0:00 | 6:12 |
2 | Frode Wallberg | Heming Orientering | 28:47 | +1:05 | 6:27 |
3 | Boye Wangensteen | Lillomarka OL | 30:17 | +2:35 | 6:47 |
4 | Jonas Alstad | Frol IL | 32:20 | +4:38 | 7:14 |
5 | Erik Fey | Nydalens SK | 36:25 | +8:43 | 8:09 |
6 | Ola Gjermstad Pettersen | Konnerud IL | 37:56 | +10:14 | 8:30 |
7 | Tobias Eriksen Andersgaard | Lillomarka OL | 39:06 | +11:24 | 8:46 |
8 | Ludvig Langøygard | Frol IL | 41:30 | +13:48 | 9:18 |
9 | Andreas N Aspelund | Nydalens SK | 42:24 | +14:42 | 9:30 |
10 | Lars Flaskerud | OL Toten-Troll | 42:28 | +14:46 | 9:31 |
11 | Sondre Skoglund Leithe | Frol IL | 42:47 | +15:05 | 9:35 |
12 | Maximilian Mackenzie | Nydalens SK | 50:33 | +22:51 | 11:20 |
13 | Alfred Holtan Sanderud | Lillomarka OL | 51:28 | +23:46 | 11:32 |
14 | Nikolai Teslo | Hadeland OL | 54:46 | +27:04 | 12:16 |
15 | Marcus Rygg Syvertsen | Konnerud IL | 1:02:56 | +35:14 | 14:06 |
- | Sondre Hafskjold | Nydalens SK | brutt |
D 14 HL 2,5 km | |||||
# | Navn | Klubb | Tid | Diff | m/km |
1 | Kaja Holte Fjeldstad | Porsgrunn OL | 18:08 | +0:00 | 7:13 |
2 | Solveig Skoglund Leithe | Frol IL | 21:08 | +3:00 | 8:25 |
3 | Maren Bleken Rud | Vang OL | 22:01 | +3:53 | 8:46 |
4 | Ingrid Bakkehøi | Nydalens SK | 23:33 | +5:25 | 9:22 |
5 | Selma Langøygard | Frol IL | 25:10 | +7:02 | 10:01 |
6 | Sine Wallberg | Heming Orientering | 25:54 | +7:46 | 10:19 |
D 15 HL 2,4 km | |||||
# | Navn | Klubb | Tid | Diff | m/km |
1 | Anna Strøm Juliussen | Sandefjord OK | 14:42 | +0:00 | 6:09 |
2 | Magnhild Kleppa Madslien | Lillehammer OK | 15:39 | +0:57 | 6:32 |
3 | Silje Taraldlien | Fet OL | 18:37 | +3:55 | 7:47 |
4 | Eline Kravdal | Gjø-Vard OL | 18:43 | +4:01 | 7:49 |
5 | Lily Alexandra Morgan | Malvik IL | 19:41 | +4:59 | 8:14 |
6 | Ingrid Sofie Hox Brynildsen | Fredrikstad SK | 21:35 | +6:53 | 9:01 |
7 | Ingrid Hovdenak Espedal | Asker Skiklubb | 22:17 | +7:35 | 9:19 |
8 | Frøya Weum Thorsrud | Nydalens SK | 23:04 | +8:22 | 9:39 |
9 | Signe Kittelsen | Lillehammer OK | 23:41 | +8:59 | 9:54 |
10 | Jenny Soma Slåstad | Raumar Orientering | 26:00 | +11:18 | 10:52 |
11 | Martine Engh Sagvold | OL Toten-Troll | 33:13 | +18:31 | 13:53 |
12 | Ylva Smidt Nikolaisen | Nydalens SK | 1:00:45 | +46:03 | 25:25 |
D 16 HL 3,2 km | |||||
# | Navn | Klubb | Tid | Diff | m/km |
1 | Helene Scheele | Nydalens SK | 24:19 | +0:00 | 7:30 |
2 | Henni Hattestad Kristensen | Heming Orientering | 30:31 | +6:12 | 9:25 |
3 | Ingrid Merete Jebsen | Heming Orientering | 31:11 | +6:52 | 9:37 |
4 | Live R. Løberg | Nydalens SK | 31:54 | +7:35 | 9:50 |
5 | Josefine Oraug Rygh | Nydalens SK | 33:22 | +9:03 | 10:17 |
6 | Astrid Reusch | Heming Orientering | 34:18 | +9:59 | 10:35 |
7 | Mathilde Rekkertbø Koren | Nydalens SK | 38:06 | +13:47 | 11:45 |
8 | Oda Opseth | Ringerike OL | 39:45 | +15:26 | 12:16 |
9 | Margrethe Thirud | OL Toten-Troll | 39:46 | +15:27 | 12:16 |
Følg helgens Ski-o-Treff live!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Jan 2024
Hovedløp, Veteranmesterskap og Norgescup lørdag og søndag på Skei.
I helgen er det Ski-o-Treff på Skei med mer enn 300 påmeldte deltakere.
Med Hovedløp lørdag, samt veteranmesterskap og Norgescup begge dager har en også samlet toppløperne i alle klasser.
Dette gir spennende konkurranser, og om du ikke har anledning til å være til stede på Skei, kan du følge live via linkene nedenfor (med live resultater).
Du kan følge lørdagens konkurranse live: her
Du kan følge søndagens konkurranse live: her
Østfold Indoor Challenge 2024!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Jan 2024
Avlyser resten av Østfold Vintercup, og erstatter med helt nytt konsept!
Med store snømengder og varsel om sprengkulde har en i Østfold avlyst resten av Øttfsold Vintercup dette er erstattet med det nye konseptet Østfold Indoor Challenge 2024!
Noe som innebærer fartsfylt innendørsorientering. OK Moss og Trøsken IL inviterer til 3 unike innendørsarrangementer hvor det samles poeng i hver delkonkurranse, inn i sammendraget. I tillegg er det flotte uttrekkspremier til alle som deltar på alle 3 delkonkurransene.
Initiativtaker og karttegner for vinterens Østfold Indoor Challenge 2024 er Erik Jakobsen fra OK Moss. Med seg har han fått Thomas Hjelbak fra Trøsken IL, og duoen har i romjulen kastet seg rundt og skapt et spennende, nytenkende og morsomt konsept.
Store snømengder og streng kulde har gjort forholdene for orientering i Østfoldskogene krevende, og Østfold Indoor Challenge gir alle ivrige o-løpere muligheten til å få høykvalitets sprint-trening og spennende dueller mot familie og venner.
Over: Kartutsnitt fra ett av delarrangementene i vinterens Østfold Indoor Challenge 2024
Innendørsorientering er for mange kanskje et ukjent konsept, men innendørsorientering har blitt stadig mer populært i vårt naboland Sverige, og flere klubber i Norge har hatt ulike varianter av denne nye o-grenen. Det som gjør innendørsorientering unikt, er at kartet ofte går over flere plan, noe som utfordrer løperen til å tenke nytt, og virkelig holde tunga rett i munnen for å finne raskeste veivalg. I tillegg vil det være trapper, enveiskjørte gater og labyrinter som virkelig vil kreve bruk av hele verktøykassen til den moderne o-løper.
For skeptikerne kan karttegner og løypelegger Erik Jakobsen vise til at OK Moss vinteren 2023 hadde noen treningsløp i innendørsorientering, og hele klubben fikk virkelig øynene opp for den intensive kartlesingen, 3D-visualiseringen og viktigheten av å være på forskudd, som innendørs-o utfordrer deltakerne på. For sesongens kommende sprintløp; NM-Sprint, Halden O-meeting, JWOC-sprint og VM-sprinten, er Østfold Indoor Challenge virkelig ypperlig sprinttrening, og vi tror dette gjelder for alt fra nybegynnere, ungdom, junior, elite, seniorer og veteraner. Resultatene fra OK Moss sine interne løp i 2023, viser at Østfold Indoor Challenge virkelig kan være muligheten hvor veteranen kan slå eliteløperen, eller junioren kan slå veteranen.
Tellende arrangement i Østfold Indoor Challenge 2024:
- 13. januar - OK Moss Indor Challenge løp 1 - Malakoff Videregående Skole (Moss)
Påmelding i Eventor
- 21. januar - OK Moss Indor Challenge løp 2 - Rygge Ungdomsskole (Moss)
Påmelding i Eventor
- xx.xxxx - Trøsken IL Indoor Challenge løp 3 - Quality Hotell Sarpsborg (Sarpsborg)
Info kommer snart..
Innbydelse
Velkommen til Østfold Indoor Challenge 2024
Ski-o-Treff: «Deltakerne kan glede seg til spennende løyper!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Jan 2024
God værmelding og bra påmelding til helgens ski-o konkurranser på Skei.
- Det er godt med snø, og løypene er ferdigkjørt, innleder Andreas Edvardsen.
Løpslederen for de kommende dagenes Ski-o-Treff på Skei prater om det som venter.
- I tillegg er det hyggelig påmelding, noe som er veldig positivt. I veteranklassene kunne det kanskje vært noe flere deltakere, men dette er første gang en har noe som kalles «Veteranmesterskap» i ski-o – og om en ser totalt på alle klassene, mangler det ikke noen av dem som har deltatt på ski-o de siste årene, fortsetter Edvardsen.
Om «Veteranmesterskap» er et nytt begrep i ski-o, er Hovedløpet – som også er innlagt i Ski-o-Treff mer velkjent, og med dette før helgens konkurranser noe ekstra «krydder»:
- Det er bra at vi har dette inkludert, og det trekker nok noen ekstra deltakere. Samtidig er det også fint at hovedarrangementene fordeles på flere arrangører og steder.
Da tenker kommende helgs løpsleder på at NM’ene i år går på Lygna, i Trøndelag og i Troms. Men det spørs om – spesielt sistnevnte – kan regne med mer enn 300 deltakere:
- Når en passerer 300 deltakere, som nå på Ski-o-Treff, og får et par ski-o arrangement i året med såpass mange deltakere, skal en være fornøyd.
- De siste 5-6 årene har det vært mer i «vinden» å kombinere ski-o og fot-o satsing, og om det blir et par vintre som er så gode som i år, kan det vokse enda mer.
Da prater en langt frem i tid, men om en tenker mer i nærmere fremtid – på de kommende dagers Ski-o-Treff – er det mange som er spent på hvilke utfordringer som venter:
- Det blir kaldt vær, men ikke for kaldt. Spennende løyper, men kanskje litt løst i enkelte bakker.
- Jeg vil karakterisere det som normalt krevende, men ikke blant de tetteste løypenettene vi har kjørt på Ski-o-Treff. Men når det er både Hovedløp og Veteranmesterskap er det greit.
- Det blir en fin blanding av skuterkjørte- og brede spor.
Og om en summerer disse punktene, er totalen ganske klar:
- Det er bare å glede seg til konkurransene. Værmeldingen viser sol og fint - altså ikke noe snø. Etter at det ble «slåddet» på torsdag, vil det bli faste og fine spor.
NM-sprint 2026 er tildelt Sandnes IL!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Jan 2024
- Vi har en strategi om at vi skal ta på oss store arrangement, sier Rune Christiansen.
Lederen i Sandnes IL O-gruppa begrunner det faktum at de nok en gang har brettet opp ermene og gjør seg klar til et større arrangement.
NM-sprint 2026 skal avgjøres i bygatene i Sandnes:
- Vi har ikke helt landet på hva som kommer til å bli løpsområdene, men vi er veldig bevisst at det skal være – om ikke kompakt, så i hvert fall med god logistikk.
Sentrale personer rundt kart og løypeleggingen for arrangementet som finner sted drøye to år frem i tid skal jobbe med dette i januar-februar, uansett er det i hvert fall klart at klubben fra Vestlandet er ubeskjeden hva gjelder å ta på seg storarrangement.
Det er ikke lenge siden Hovedløp og O-landsleir gikk i Sandnes, og de var også ansvarlig for NM-sprintstafett i 2018:
- Om vi skal få Østlendingene over til Vestlandet for å løpe, må vi arrangere litt. I tillegg har vi gode terreng for sprintorientering i sentrum av Sandnes og – etter hvert – løpere som kan få glede av å løpe NM-sprint på hjemmebane.
Med ambisjoner om å benytte terrengområder i sentrum trengs en skikkelig dugnadsinnsats og stort mannskap for å få det til å «flyte»:
- Klubben har mange motiverte medlemmer, og vi gleder oss, forsikrer Christiansen.
Sandnes IL o-gruppa er en trygge og god arrangør, så deltakerne kan også glede seg til NM-sprint 2026. Det er bare å sette av datoene 8.- 10. mai i treningsdagboka.
Før den tid er det NM-sprint i Bodø til våren, før Nittedal OL og Lillomarka OL tar seg av 2025-utgaven av arrangementet.
Interessepåmelding til juniorlandskamp i skiorientering!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Jan 2024
Nordisk juniorlandskamp i skiorientering arrangeres i Haanja (Estland) 23. til 25. februar 2024.
Juniorer som ønsker å delta, må du melde interesse ved å sende e-post med navn og klasse til landslagstrener Christian Hohl: Christian.Hohl@orientering.no
Dette er et selvkostarrangement, dette innebærer at utøvere blir fakturert for påmeldingsavgift, reise og opphold.
Det konkurreres i følgende klasser:
D/H 18
D/H 20
Frist for interessepåmelding er fredag 5. januar 2024!
Mer informasjon om nordisk juniorlandskamp 2024 finner du: her
Kristiansand OK skal arrangere NM-natt 2025!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Jan 2024
- Vi ønsker å skape en fin start på o-sesongen 2025, sier Jack Bjørnsen.
Karen som var hovedansvarlig for den svært vellykkede NM-uka i 2023 har knapt fått lagt bort «dugnadshanskene» fra nettopp det arrangementet før klubben fra Sørlandets hovedstad tar på seg et nytt hovedarrangement – NM-natt i 2025.
- Dette arrangementet var ledig og sammen med KOK 2-dagers kan det bli en fin start på sesongen i 2025, forklarer Bjørnsen.
Og det er hevet over enhver tvil at det er et spennende konsept Kristiansand OK kan presentere for den nasjonale sesongstarten om et drøyt år:
- NM-natt på fredagen blir etterfulgt av en sprint i Dyreparken lørdag, før vi avslutter med mellomdistanse på søndagen.
Alt dette skal ha status som Norgescup.
- Skogsdistansene skal gå i Høvåg, og det passer fint med tanke på at Sørlandsgaloppen i 2025 også skal gå der. Dermed var det allerede planlagt nytt kart der ute.
Dyreparken ble også brukt som arena for sprint under O-festivalen i Kristiansand tilbake i 2013 og det har vært både Sørlandsgalopp og Norgescup for junior i Høvåg tidligere – hvor en kan vente seg variert kystterreng.
Forrige gang Kristiansand OK arrangerte NM-natt – i 2017 – var det fellesstart, men i 2025 blir det enkeltstart:
- Med de premissene gir det også arrangementsdato – siste helgen i mars. Da kan vi arrangere under «vintertid», slik at vi får gjort unna NM-natt tidligere på kvelden enn hvis det hadde vært sommertid.
Helt konkret innebærer det arrangementsdatoene 28. – 30. mars 2025:
- Vi får bare håpe at det ikke er noe snø i terrenget da, sier Bjørnsen – med et lite glimt i øyet.
Han evner å se med smil om munnen på det snøkaos som har herjet Sørlandet de siste dagene. Men det er ingen tvil om at Kristiansand OK tar arrangementsansvaret på alvor – og de har allerede fått på plass det meste av de sentrale aktørene til arrangementet som skal «kickstarte» 2025-sesongen i Norge.
I 2024 er det ikke NM-natt, men NM-ultralang i regi av Østmarka OK da disse arrangementene alternerer hvert annet år.
Forbundet inviterer til vintersamling for juniorer i Slovenia!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Jan 2024
Over og under: Mye artig og krevende terreng venter under samlingen i Slovenia.
Norges Orienteringsforbund organiserer årets åpne vintersamling for alle som er juniorløpere i 2024 mandag 26. februar til søndag 3. mars.
Forbundet organiserer overnatting inkludert måltider og treningsopplegg for alle. tillegg det selvfølgelig bli tilrettelagt treningsopplegg for alle deltakere.
Samlingen vil tilby et flott treningsopplegg i kule orienteringsterreng!
Reise til Slovenia og transport til og fra økter er klubber/skoler/treningsgrupper ansvarlig for selv.
Det er plass til maks 125 personer på hotellet. Dersom taket på 125 påmeldinger blir nådd, lages en reserveliste hvor de som meldte seg på først av disse, vil få tilbud om plass på samlingen ved forfall.
Mer detaljert informasjon om samlingen og link til påmelding: her
Påmeldingsfrist: onsdag 9. januar 2024!
Landslagssamling på Tenerife: «Det viktigste er god kvalitet på treningen!»
Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Jan 2024
- Det viktigste under denne samlingen er kvalitet på treningen. Dette får vi til ved at det på Tenerife er gode forhold på denne tiden av året. Nye kart og spennende terreng, sier landslagssjef Janne Salmi.
Han prater om den drøye uken som ligger foran landslagsløperne under samlingen på Tenerife.
Kalenderen har akkurat skiftet til 2024, men skal en på toppen av pallen internasjonalt gjelder det å benytte seg av de dagene en har frem til sesongstart:
- Som trenere skal vi legge til rette for at utøverne skal få gode o-økter – både på sprint og i skogen, men det er hver enkelt utøver som selv ved sitt arbeid gjør at det blir kvalitet i alt som skjer på og rundt øktene.
- Dette er også noe vi kommer til å utfordre utøverne på i større grad i 2024-sesongen enn tidligere.
Da tenker landslagssjefen på detaljene som skal til – og utgjør forskjellen på – middelmådighet og topputøver.
Stikkord her er målsetting, gode forberedelser, motivasjon, tilstedeværelse og konsentrasjon:
- En kan kalle det vilje til å virkelig gjøre gode prestasjoner, sier Salmi – og oppsummerer da på mange måter essensen.
I tillegg skal en heller ikke legge skjul på at det får smilet og det gode «lynnet» frem hos en sommeridrettsutøver når en kan komme ned til varmen for kvalitetstrening.
- Det kommer selvfølgelig også til å bli en fin samling sosialt, når vi kommer ned til solen med fine forhold. Da kan vi forhåpentligvis også få en del gode samtaler og diskusjoner om både trening og annet.
En kan i hvert fall slå fast at det blir en del hardøkter under denne samlingen:
- Selv om det er lagt opp til en del hardøkter, er det viktig for utøverne å være litt bevisst – spesielt i starten av samlingen – slik at en holder intensiteten under eller rundt terskel. Men når det er knockout heat og sprintstafett, ønsker vi at det er konkurransefart slik at det blir skikkelig kvalitet mann mot mann og kvinne mot kvinne.
Og kjenner vi landslagsløperne rett er nok prestisjen under slike dueller like høy i januar som i sesongen, så gjelder det å posisjonere mengde, kvalitet og fokus slik at kvalitet og nivå er høyere når det blir konkurransealvor noen måneder frem i tid.
Bli med på trener-1 kurs!
Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Jan 2024
Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med Innlandet o-krets til trener 1 kurs vinter 2024.
- Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar. Se invitasjon HER
Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.
Mål med kurset:
Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år.
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.
Forkunnskaper:
Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.
Påmelding til kurset gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter:
https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2 (velg Trener-1 kurset i Innlandet)
Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no